Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Mete američkih sajber napada Iran, Kina, Rusija…

Nemojte propustiti

Američke obavještajne službe izvele su u 2011. godini 231 sajber napad, čije “mete” su bile Iran, Rusija, Kina i Sjeverna Koreja, piše “Vašington post”, pozivajaći se na dokumenta koja im je dao Edvard Snouden.

“Vašington post” piše da na osnovu toga može da se kaže da “sajber ratnici” u administraciji Baraka Obame sve više zauzimaju informatičke mreže u inostranstvu ili ometaju njihov rad.

Zahvaljujući tim sajber napadima, američke bezbjednosne službe se infiltriraju u strane mreže da bi ih stavili pod tajni nadzor, navodi list i dodaje da se na taj način špijunski programi svake godine postave u desetine hiljada računara.

Do kraja ove godine, američke bezbjednosne službe trebalo bi da kontrolišu najmanje 85.000 softvera postavljenih u strateški odabrane računarske sisteme i cijelom svijetu. Na kraju 2008. godine, Amerikanci su na taj način kontrolisali oko 21.000 računara.

Prema dokumentima koja je dostavio bivši službenik Centralne obavještajne agencije (CIA) Snouden, među 231 sajber napadom u 2011. godini gotovo tri četvrtine odnosilo se na prioritetne ciljeve odnosno Iran, Rusiju, Kinu i Sjvernu Koreju.

Ilustracija
Ilustracija

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo