Utorak, 7 veljače, 2023

Meteorolog dao prognozu za cijeli region: Čeka nas vremenski haos

Nemojte propustiti

Srbijanski meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Facebook profilu najnoviju prognozu i istakao da će vrijeme narednih dana biti promjenljivo, a sredinom aprila nas očekuje novi talas zahlađenja.

Danas se očekuje premiještanje hladnog fronta, što donosi padavine, lokalnu grmljavinu, vrlo jak vjetar i naglo zahlađenje.

“U nedjelju će biti hladno, ali uz prestanak padavina, a ponedeljak ujutro može donijeti kasni mraz, a početkom sljedeće sedmice suho, prvo svježe, zatim toplije, ali poslije 16.4. ima izgleda za novo zahlađenje. Hladan front u ovim trenucima zahvata Sloveniju i brzo će se premiještati dalje na jugoistok donoseći na svom putu okretanje vjetra na jak, a lokalno uz jači konvektivni razvoj i olujan sverozapadni vjetar, kišu, moguće grmljavinske pljuskove i jače zahlađenje”, napisao je Čubrilo.

Istočnije i južnije od zapadne Srbije udari vjetra će i dalje biti jaki ali se po pravilu ne očekuju udari preko 14m/s, osim samo lokalno, prije svega na planinama.

“U toku večeri nad Jadranom će se nalaziti slab, sekundaran ciklon, a sa sjevera će se nastaviti priticanje hladnog vazduha tako da će se padavine zadržati ili ponovo početi nad velikim dijelom BiH, središnjom i i dijelom istočne Hrvatske, uključujući i Jadran, C. Gorom i nad najvećim dijelom Srbije. Uz dalje zahlađenje već danas poslije podne snježna granica nad zapadom Hrvatske (Gorski Kotar) u padu na oko 700mnv, dok bi u toku noći ka nedelji i u nedelju ujutro bila između 500mnv i 700mnv tako da bi predjeli preko 600mnv akumulirali od 2cm do čak preko 15cm snijega (posebno preko 900mnv).

Vjetar će se poslije jakih udara u zoni fronta na kratko primiriti, a zatim ponovo pojačati i u nedjelju bi nad središnjim i istočnim dijelom regiona na udare bio vrlo jak, posebno na istoku Srbije”, piše meteorolog.

Današnji maksimum od samo +5 na sjeverozapadu Hrvatske do oko +21 na jugoistoku Srbije, a sutra od +3 do +12 stepeni.

Sutra poslije podne se, kako navodi, očekuje prestanak padavina, slabljenje vjetra i djelimično razvedravanje što donosi novu opasnost u noći ka ponedjeljku, a to je pojava kasnog mraza. Za sada djeluje da će najveća opasnost biti u kotlinskim predjelima preko 700mnv gde bi minimum uz povoljne uslove mogao ići i ispod -3 stepena Celzijusa, dok bi u ostalim predjelima uglavnom bio prizeman mraz ili do -1 stepen Celzijusa. To su svakako vrijednosti koje mogu načiniti veliku štetu prije svega cvjetnicama.

“Od nedjelje uz jačanje anticiklona stabilizacija, jutra će do srijede i dalje biti hladna, ali se mraz poslije ponedjeljka uglavnom više ne očekuje, dok će dnevni maksimum u ponedjeljak i dalje biti ispod prosjeka, uglavnom do oko +13 stepeni Celzijusa, dok bi zatim bio u postepenom porastu i oko petka sljedeće sedmice bi mogao biti i do oko +25 stepeni Celzijusa ponegdje jer bi tih dana ka nama strujao topao vazduh iz Afrike”, napisao je Čubrilo i dodao:

“Međutim, jutarnji ECMWF je izmijenio svoji sinoptičku postavku i sada uz značajnu podršku svojih ansmable članova posle 16.4. simulira izmještanje anticiklona na sjeverozapad pri čemu bi se ka nama sa sjevera pokrenulo relativno hladno strujanje te bi poslije ovog datuma uz zahlađenje moglo biti i povremenih padavina”, zaključio je srbijanski meteorolog.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Proizvod iz Hrvatske se povlači iz prodaje zbog bakterije: Provjerite imate li ga kod kuće

Agencija za sigurnost hrane u BiH još se nije oglasila da li ovog proizvoda ima na našem tržištu Državni inspektorat...

Možda vas zanima i ovo