Subota, 27 studenoga, 2021

Meteorolog koji se proslavio tačnom prognozom poplava izdao prognozu i za ovo ljeto!

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vjerovatno ste već i upoznati sa radom stranice regionalne vremenske prognoze, čiji su meteorolozi postali jako poznati nakon što su tačno predvidjeli razmjere nadavne katastrofe oko poplava. Danas su izdali i prognozu za ovo ljeto. Neke stvari su očekivane, a neke baš i ne. Pročitajte!

Vrućine ovih dana koje vladaju nad većim dijelom Balkana, tako i naših krajeva uglavnom su uobičajene za doba godine osobito se to odnosi za područje Hercegovine te Dalmatinske zagore.

Jedino u Bosni i na kopnu Hrvatske te na kopnenom području Balkana, ove temperature kao i one koje će se mjeriti u hladu meteo kućica sljedećih dana su nešto više nego je uobičajeno za doba godine.

Međutim, temoerature će se uglavnom kretati između 30C i 35C ili 36C dakle nema onih temperatura kao što neki pišu od 40C i više stupnjeva osim naravno na suncu.

Sredina mjeseca nestabilnija

Promjena vremena stiže krajem ovog tjedna točnije između 14. i 22. ovog mjeseca, kada će u mnogim krajevima Balkana i većeg dijela jugoistoka Europe, biti povremene kiše uz pljuskove i grmljavine.

Moguće su izraženije olujne aktivnosti lokalnog tipa uz to moram upozoriti na lokalno moguće bujice, barem zasad ne bi trebalo biti velikih poplava.

Osvježiti će posvuda, te će biti ugodnija ponegdje i poprilično svježa sredina ovog mjeseca.

Velike vrućine moguće u 7. mjesecu?

Iako mnogi od vas ovdje pišu da ova stranica širi paniku, prvo želim da dobro pročitate što piše prije nego neki komentar postavite. Ova stranica je realna u svojim izjavama i objavama, to valjda znate za vrijeme zadnjih poplava.

Vrućine koje bi nas mogle pogoditi ili samim krajem ovog mjeseca te prvi dio 7. ili oko sredine 7. mjeseca te na njegovu kraju, i na početku 8. mjeseca biti će puno izraženije nego ove sada zabilježene.

Zašto je to tako??

Upravo zbog razloga što do nas mogla stići vruća Saharska zračna masa uz temperature oko prilike između 36C i 43C koje bi zahvatile ne samo naše krajeve nego i veliki dio Balkana. Uz tako visoke temperature vjerovatno će bti problema i sa požarima, a da ne govorim o zdravstvenim problemima koje bi mogle uzrokovati ovakve temperature.

Povremeni prodori nešto svježijeg zraka nad ovako zagrijanu podlogu mogu uzrokovati i izuzetno jake i burne procese u atmosferi te su moguće izraženije grmljavinske oluje ponegdje na kopnu Balkana ali i na području kopna Hrvatske te u Bosni.

Na kraju bi se složio s FHMZ koji su u medijima objavili da će 7. mjesec biti topao i vruć, uostalom već davno ste to imali prilike pročitati i u sezonskim prognozama za ovo ljeto koje je ova stranica objavila, prenosi doznajemo.com

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo