Subota, 2 ožujka, 2024

Meteorolog Kovačić otkrio kada dolazi “prava zima”: Još malo i eto nam snijega i temperatura ispod nule!?

Preporučeno

Svi oni koji vole boraviti na planinama očekuju pahulje snijega, no Kovačić kaže da su prognoze neprecizne koliko bi ga moglo napadati.

U Bosni i Hercegovini u decembru su oboreni svi temperaturni rekordi, kazao je za TV N1 meteorolog Igor Kovačić.

Decembar je oborio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

“Posljednji dan decembra mjeseca 2022. godine u Bosni i Hercegovini Banjaluka bila najtoplija sa 20,4 a ta temperatura čak od 1961. godine nije prevaziđena i to je što se tiče BiH bile maksimalne temperature kada je riječ o decembru”, kazao je Kovačić.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

Ljubitelji snijega i zimskih sportova i ugođaja još malo će pričekati na vrijeme koje je prikladno za januar. Kovačić je govorio i o dugoročnoj prognozi navodeći da iza 10. januara možemo očekivati vrijeme prikladno zimskim mjesecima.

“Što se tiče kratkoročnih prognoza za ovih desetak dana oni govore o natprosječno visokim temperaturama s tim što će oni zbog zonalnog strujanja i povremenog stizanja svježeg vazduha ali ne i hladnog ta temperatura opadati ali će i dalje biti iznad 10 stepeni što je neoubičajeno za januar mjesec i ostajemo bez i dalje sniježnog pokrivača. Neku značajniju promjenu očekujemo oko 10. januara trebalo bi doći do prolaznog zahlađenja i moguć je snijeg na planinama”, naveo je Kovačić.

Upravo se čita:  U januaru porastao broj turista u FBiH

Svi oni koji vole boraviti na planinama očekuju pahulje snijega, no Kovačić kaže da su prognoze neprecizne koliko bi ga moglo napadati.

“Na istoku je očekivati da snijega bude 10. januara i da će temperature pasti ispod nule. Šarolike prognoze govore da će biti od nekoliko do 20 cm. Modeli pokazuju nepreciznost”, istakao je Kovačić.

Upravo se čita:  Fahrudin otkrio sve tajne egzotičnog vrta u Brezi: Banana u Bosni i Hercegovini može uspjeti! 

Kada je riječ o klimatskim promjenama, Kovačić kaže da ih itekako moramo biti svjesni i da svoje živote već moramo njima prilagođavati.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas