Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Meteorolog Nedim Sladić otkrio kada će pasti snijeg u novembru

Nemojte propustiti

Sladić je kazao kako će toplo vrijeme biti do daljnjeg te da topao zrak koji nam stiže će i dalje podržavati natprosječno toplo vrijeme.

Sa Nedimom Sladićem, meteorologom amaterom, razgovarali smo o neubičajenom toplom vremenu za jesen. On je, između ostalog, za N1 rekao da snijeg ne treba očekivati do druge polovine novembra.

Sladić je u razgovoru za televiziju N1 kazao kako će toplo vrijeme biti do daljnjeg te da topao zrak koji nam stiže će i dalje podržavati natprosječno toplo vrijeme.

“Regija ima trend izrazito tople jeseni. I prošle godine smo imali vrlo toplu jesen, dosta sličnu prošloj. Slično je i u Hrvatskoj gdje je oboreno nekoliko temperaturnih rekorda. Bugarska se suočava sa požarima. Netipčna jesen je kada govorimo o odstupanju temperatura. Septembar u Hrvatskoj nije bio ni približno sušan kao što je bio slučaj sa nama. Vremenska slika varira od regije do regije, ali cijeli svijet ne uživa u takvim prilikama. U Sjedinjenim Američkim Državama je bilo dosta snježnih oluja, a u jednom gradu je temperatura pala sa 30 na minus 10 stepeni Celzijusa. No, u SAD-u su takve oscijalacije uobičajene, dok je istočna obala uživala u temperaturama koje su išle i do 35 stepeni. Što se tiče Evrope, svakako je atipičan oktobar”, istakao je Sladić.

Pitali smo ga i da li će uskoro doći snijeg u naše krajeve.

Foto: Ilustracija

“Nećemo imati snijeg barem do 20. novembra. Nema nikakvog signala koji bi omogućio prodor hladnijeg zraka. U našim krajevima nastavlja se vrijeme po južini i biće dosta promjenjivo sa poprilično velikom količinom padavina, najviše u Hercegovini, zatim prema sjeveroistoku Bosne. Generalno, kada sagledamo stvari, topliji novembar je od prosjeka. Također, neće baš biti suho, vidi se trend promjenjivosti, s obzirom da trpimo sušu i požare”, komentarisao je Sladić.

Ovakvo vrijeme ne odgovara meteoropatama, a kako je Sladić istakao, to je iz razloga jer su vremenske prilike izrazite nepovoljne.

“Privremeno sada imamo smirenje, došlo je i do kratkotrajnog razvedravanja što će nam pomoći da se osjećamo bolje, jugo će oslabjeti, ali u globalu malaksalost, dekoncentracija, glavobolja, svakako su jedni od glavnih faktora koji vežemo uz južni vjetar. Južni vjetar je nepovoljan i studije su pokazale da se najviše krađa i nesreća dešava za vrijeme ovoga vjetra”, rekao je Sladić, prenosi N1 TV.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo