Subota, 22 siječnja, 2022

Meteorolog Sladić otkrio šta je uzrok toplog vremena u decembru, pa šokirao: Ova dva grada danas bi mogla mjeriti 20 °C, a možda čak i iznad!

Nemojte propustiti

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab promjenljivog smjera.

-Razlog neuobičajene toplote nad većim dijelom jugozapadne, centralne Europe ali i sjevernog dijela Balkana je snažan termobarički greben koji primjetno pumpa vrlo topao zrak sa sjevera Afrike, odakle ga transportira prema Španiji i Francuskoj, a nama pristiže preko centralne Europe sa sjeverozapadnim strujanjem dodatno isfeniran i isušen prelaskom preko Julijskih Alpi, pojasnio je bh. meteorolog Nedim Sladić neuobičajene vremenske prilike u našoj zemlji.

Dalje, Sladić navodi da se pozicionirao od sjevera Afrike pruživši svoju os prema centralnom dijelu Europe, pri čemu ispred snažne ciklone u istočnom Atlantiku i doline nad istokom Europe i Crnim morem amplificira mlaznu struju, kreirajući tzv. “Omega blok”, budući da putanja amplificiranog mlaza podsjeća na grčko slovo omega.

-Uz dalji pritjecaj toplog zraka po visini u narednim satima prema našoj zemlji, razmjerno suh zrak, pozicionirani centar prostrane anticiklone blizu našeg područja te slab prizemni vjetar južnog i jugozapadnog smjera bit će idealan recept za kompresiju zraka. To znači da će se topliji zrak iz viših slojeva atmosfere spuštati u niže slojeve, pri čemu u pretežno vedrom ozračju se podloga brzo zagrijava. Kako će glavnina toplote biti skoncentrisana nad zapadnom polovinom zemlje, Hercegovina i Krajina su sutra najtoplije tačke naše zemlje. Sve ovo navedeno daje mi jasniju sliku da hrabro kažem i svoju procjenu – a to je da će Bihać i Mostar imati najviše izgleda sutra, 31.12.2021. za 20 °C. Možda, ali ipak manje vjerovatno, čak i iznad 20 °C, pojasnio je Sladić.

Više s weba

Izdvajamo

Slučaj u BiH: Radnice Konzuma se smrzavale, nisu mogle ući na posao od parkiranog auta na ulazu u prodavnicu

S obzirom na udaljenost vozila od ulaznih vrata, barem se vozač ne treba brinuti o kvaliteti senzora na vozilu. Nesvakidašnja...

Možda vas zanima i ovo