Petak, 26 veljače, 2021

Meteorolozi najavljuju: “Snijeg bi u BiH mogao padati u novogodišnjoj noći”

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Jutro je u regiji Balkana nešto toplije za ovo doba godine. Temperature zraka bile su tek nešto ispod nultog podioka, a u narednim danima meteorolozi očekuju znatno toplije vrijeme.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U Bosni i Hercegovini, najniža temperatura izmjerena je jutros na Sokocu minus sedam stepeni Celzijusa, na Kupresu minus pet, u Bugojnu minus četiri. U Sarajevu je temperatura iznosila minus tri, Zenici i Banjoj Luci minus dva stepena, dok je na Bjelašnici i u Tuzli bilo nula stepeni. U Mostaru je izmjerena temperatura od jedan stepen, a najtopliji je bio Bihać sa devet stepeni Celzijusa.

Dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Damir Šantić najavio je dolazak toplijeg vremena u narednim danima, s obzirom na to da će BiH biti zahvaćena južnim strujanjem zraka.

„Temperature će danas početi rasti, a u srijedu očekujemo padavine u toku dana na jugu Hercegovine. U noći sa srijede na četvrtak, očekujemo frontalni poremećaj koji će preći preko BiH, te će biti nešto snijega na planinama, a u nizinama kiša“, kazao je Šantić.

Temperature će narednih dana biti nešto više i u plusu u svim dijelovima BiH.

„Dnevne temperature će dostizati 15 stepeni Celzijusa. Do subote će biti nešto više dnevne temperature, dok u subotu očekujemo da padnu na nula do pet stepeni“, kazao je Šantić.

Snijeg bi u BiH, kako najavljuju meteorolozi, mogao padati u novogodišnjoj noći.

I u Srbiji situacija s vremenom je slična. Najniža temperatura zabilježena je u Sjenici minus šest stepeni, dok je toplije bilo u Beogradu gdje je izmjereno pet stepeni. U Novom Sadu jutros je bilo jedan stepen, Nišu dva, na Zlatiboru nula stepeni, na Kopaoniku tri stepena Celzijusa. Ni u Srbiji, kao ni u BiH, nije bilo padavina.

Najtopliji grad ovog jutra u Hrvatskoj bio je Split sa 10 stepeni Celzijusa, a potom Rijeka gdje je izmjereno devet, Dubrovnik osam, dok je u Zagrebu bilo nula stepeni. U Slavonskom Brodu jutros je zabilježena i najniža temperatura u Hrvatskoj, minus jedan stepen.

U Crnoj Gori najhladnije jutros je bilo u Kolašinu i Pljevljima, gdje je izmjerena temperatura od minus šest stepeni Celzijusa. U glavnom gradu Podgorici bilo je nula stepeni, dok je najtoplije bio u Herceg Novom i Baru gdje je zabilježena temperatura od šest stepeni.

(Bh-index/Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo