Petak, 21 siječnja, 2022

Michael Gahler upozorava: Dodiku ukinuti sve pare iz EU. BiH je zaglavila, rat je moguć!

Nemojte propustiti

– Mi moramo poduzeti i finansijske sankcije. Ako se određena sredstva ne koriste za svoju namjenu, ukoliko se neka sredstva daju RS , a ona nisu iskorištena na pravi način, to treba zaustaviti – rekao je Gahler.

Michael Ghaler, najaktivniji EU parlamentarac govorio je o političkoj situaciji u BiH, ali se osvrnuo i na sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH.

Naime, on je u razgovoru za Face TV kazao kako smatra da i Evropska unija treba razmisliti o uvođenju sankcija”.

“Ja sam za te sankcije. Svi oni koji kvare plan puta države prema EU trebaju biti obustavljeni, a svi oni koji rade na tom putu trebaju dobiti podršku. Jasno je da moramo razgovarati o nekim pitanjima u EU. Nisam nimalo sretan kada Orban odlazi u Banjaluku, on ne predstavlja politiku EU. Nema argumenta da se izdvaja 100 miliona za pomoć RS. Mađarska je zemlja unutar EU i imamo i mi izbore i sredstva u EU da djelujemo, a mi u EU trebamo tražiti način da idemo naprijed, ne samo sankcije koje se trebaju izglasati jednoglasno.

Vrlo precizno imamo brojna pretpristupna sredstva gdje završavaju određena sredstva na teritoriji RS, to treba tražiti od komesara Varhelja. Mi moramo poduzeti i finansijske sankcije. Ako se određena sredstva ne koriste za svoju namjenu, ukoliko se neka sredstva daju RS , a ona nisu iskorištena na pravi način, to treba zaustaviti”, rekao je Gahler.

On je kazao da misli da treba Dodiku treba ukinuti sve pare.

” Rusija nema novca. Nije im ostalo novca, u velikim su problema i to ne samo finansijskim. Ako govori o Kini mislim da su Kinezi dovoljno pametni da neko ko ima dug jezik. Nema razloga da se kladi na nekog ko nije na stabilnom i trajnom položaju. O Prilično sam siguran da oni neće biti neko ko će vršiti velike investicije u Banjaluci”, kazao je.

Dodao je kako je BiH zaglavila, te da ako ostane ovako, može doći do rata.

Kazao je kako ne postoji mogućnost da se dio BiH odvoji ta da “postoje mogućnost da se postroje dodatne trupe EUFOR-a i da se angažuje NATO”.

“Na kraju Visoki predstavnik može iskoristiti Bonske ovlasti, to će se morati iskoristiti ukoliko se poduzmu konkretne akcije na secesiji”, upozorio je Gahler u razgovoru za Face TV.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo