Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Michigan proglasio 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu

Nemojte propustiti

Senat Sjedinjenih Američkih Država i Zastupnički dom SAD-a su usvojili rezolucije kojima se priznaje da su genocid počinile srpske snage u Srebrenici i u BiH između 1992. i 1995. godine.

news_2012_July_potocari_nova_221269678Tako su Senat i Zastupnički dom države Michigan usvojili rezolucije kojima se 11. juli 2013. proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu a sedmica 11. jula 2013. kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan.

Ova godišnjica, zajedno sa 21. godišnjicom početka rata u BiH, povećava spoznaju o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno se podsjeća da je više od 100.000 civila ubijeno kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju BiH.

Usvajanje ove rezolucije tražio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji je krovna organizacija koja predstavlja Bošnjake u SAD-u i Kanadi.

Ova rezolucija znači da Michigan priznaje važnost ovog događaja da bi se došlo do pravednog okončanja za sve građane BiH kroz istinu i pravdu.

Uime Bošnjaka u SAD-u i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Hamdija Čustović, predsjednik UO KBSA, poslao je pismo zahvalnice senatorima i predstavnicima u Domu predstavnika države Michigan.

Naglasio je da se ovim rezolucijama na “dostojan način sjećamo žrtava genocida u BiH ali i širom svijeta, te time pokušavamo skrenuti pažnju na slične tragedije i u drugim mjestima.”

– Odavanjem počasti žrtvama genocida u BiH podsjećamo na rat i agresiju na BiH i na najgora zvjerstva počinjena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Ovakvim rezolucijama se u civiliziranom društvu poništavaju pokušaji negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima – rekao je Haris Alibašić, predstavnik KBSA u državi Michigan i član Kluba prijatelja KBSA koji je inicijator rezolucije u Michiganu.

Ovim povodom Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva građane da rade skupa da bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.

Senatori i predstavnici u Domu predstavnika iz obiju stranaka zastupljeni u Senatu i Zastupničkom domu su sponzorirali i jednoglasno usvojili ovogodišnje rezolucije 19. juna.

Jedanaestog jula se komemorativno obilježava 18. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30.000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Evropi otkako se desio holokaust, saopćio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo