Petak, 24 ožujka, 2023

Microsoft i Google tuže vladu

Nemojte propustiti

Do toga je došlo nakon što su propali pregovori dvije strane o objavljivanju podataka o zahtjevima američkih obavještajnih službi za uvidom u podatke internet korisnika i insistiranju dvije kompanije da objave broj sudskih naloga koje su temeljem Zakona o stranim bezbjednosnim službama i nadzoru, vlasti zatražile kako bi dobile uvid u podatke o internetskim korisnicima, javlja u subotu AFP.

Naime, Microsoft i Google su tužili vladu na saveznom sudu u junu, tražeći pravo na objavu informacija o zahtjevima vlade temeljem spomenutog zakona koji omogućava nadzor korisnika stranih internet mreža.

Dvije kompanije su u šest navrata odlučile vladi produžiti vrijeme da odgovori na njihov pravni korak, ali “pregovori su završili neuspjehom”, objavio je na blogu glavni pravni savjetnik Microsoft-a Brad Smith. Google i Microsoft traže pravo na objavu “grupnih informacija” o sudskim nalozima temeljem FISA-e kako bi bili transparentniji prema svojim korisnicima, stoji u zajedničkom saopštenju kojeg prenose agencije.

“Često se Microsoft i Google drže podalje jedan od drugog….ali sada se držimo zajedno. Ocjenjujemo da prema američkom ustavu imamo pravo dijeliti informacije sa širom javnošću”, rekao je Smith.

Internet divovi iz Silicijumske doline smatraju da imaju pravo svojim korisnicima dati na uvid kakve to informacije traži vlada i pozivaju se na Prvi amandman američkog Ustava.

Čelnik 16 američkih obavještajnih agencija James Clapper u četvrtak se obvezao da će svake godine objavljivati “uopšteni” izvještaj o aktivnostima koje se tiču nadzora komunikacija, ali Brad Smith tu inicijativu smatra nedovoljnom i traži podrobnije informacije, primjera radi, broj naloga za uvid u elektronsku poštu korisnika te kontekst i motiv naloga.

Smith smatra da objavljivanje informacija o vladinim nalozima neće ugroziti nacionalnu bezbjednost, a kako su pregovori propali, poručio je, “idemo na sud”.

Prije nego što je Edward Snowden cijelom svijetu objelodanio razmjere špijuniranja američke Nacionalne bezbjednosne agencije, nalozi FISA su bili pod takvom oznakom tajnosti da je Microsoft-u, Google-u ili drugim kompanijama bilo zabranjeno uopšte javno priznati da su primili sudske naloge.

11431005-microsoft-google

(ITvesti.info)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo