Petak, 1 ožujka, 2024

Microsoft kupuje Nokijin posao sa smartphoneima za 5,44 milijarde eura

Preporučeno

Uz Nokijino poslovanje mobilnim telefonima, Microsoft će nazad dobiti i Stephena Elopa, koji je otišao 2010., a sada se spominje kao nasljednik Stevea Ballmera

Microsoft je objavio kako kupuje Nokijino poslovanje mobilnim uređajima i to za 5,44 milijardi eura, javlja Reuters. Stephen Elop, izvršni direktor finske Nokije vratit će se Microsoftu nakon završetka transakcije.

Nekoć svjetski lider u proizvodnji mobitela, Nokia se danas bori s izazovima koje su pred nju stavili proizvođači pametnih telefona kao što su Apple ili Samsung.

Upravo se čita:  Viber dobio opciju koja bi vam se mogla svidjeti

Konačan dogovor trebao bi biti postignut u prvom tromjesečju 2014., a trebaju ga odobriti Nokijini dioničari i regulatorna agencija. Završetkom ovog posla, oko 32.000 Nokijinih radnika prebacit će se u Microsoft. Microsoft će za 3,79 milijarde eura kupiti Nokijino poslovanje uređajima i servisima, a za 1,65 milijardi će licencirati Nokijine patente.

Nokia je 2011. postala partner Microsofta čiji operativni sistem Windows Phone danas pogoni njihove top mobitele.

Upravo se čita:  Viber dobio opciju koja bi vam se mogla svidjeti

– Ovo je hrabar korak u budućnost, situacija u kojoj dobivaju svi: zaposlenici, dioničari i potrošači, rekao je Steve Balmer, izvršni direktor Microsofta koji je najavio odlazak iz te kompanije. Elopa, koji je iz Microsofta otišao 2010., spominje se kao jednog od favorita za nasljednika Stevea Ballmera. Uz Elopa, u Microsoft će otići još nekoliko vodećih ljudi Nokijinog mobilnog odjela.

Upravo se čita:  Viber dobio opciju koja bi vam se mogla svidjeti

– Nokia i Microsoft su promašili na području pametnih telefona i teško se iščupati iz te rupe. Pitanje je mogu li dvije slabije kompanije zajedno biti jake kao novi konkurent. Sumnjam – rekao je za Bloomberg Paul Budde, telekomunikacijski konzultant iz Sydneyja.

Ovo je inače druga najveća kupnja Microsofta, nakon što su 2011. za 9,3 milijarde dolara kupili Skype.

microsoft

(24sata)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas