Petak, 17 rujna, 2021

MIG koji je pao u blizini granice s BiH nije imao crnu kutiju

Nemojte propustiti

U okolini Loznice, u selu Brasina, na samoj granici Bosne i Hercegovine i Srbije, jučer srušio se avion MiG-21 Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. U padu aviona poginula su oba pilota

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da dvije stručne komisije na terenu rade na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima su nedaleko od Malog Zvornika u padu vojnog aviona poginula dva pripadnika Vojske Srbije.

Vulin je za RTS rekao da “ne može da ih požuruje” i da ne može da kaže kada će biti poznati rezultati istrage, ali da će članovi komisija “dati sve od sebe” i da će nalaze prvo dostaviti nadležnom tužilaštvu koje će odlučiti da li će i kada oni biti proslijeđeni javnosti.

Ministar odbrane je naveo da avion nije imao crnu kutiju, kao i da je u pitanju bio redovan letački zadatak kakvi se obavljaju svakodnevno.

“Strašna tragedija je pogodila i Vojsku Srbije i naš narod. Tragedije kada se dese uvijek strašno zabole”, rekao je Vulin i dodao da svaki put kada neko poleti zna da rizik postoji.

Prema njegovim riječima, nijedan vojni avion ne može da poleti, “a da nema pet potpisa”, i to potpise četiri mehaničara i drugih koji provjeravaju avion, a peti je potpis samog pilota.

Zašto se katapultirao samo jedan pilot?

U emisiji na Kurir televiziji o padu aviona je govorio general Branko Bilbija, koji je iznio novi detalj ove tragedije i pojasnio zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot.

-Došlo je do nesporazuma kada je u pitanju prenos informacija o katapultiranju. Na MiG-u 21 dvosjedu ne može da se katapultira jedan pilot. Bitno je samo koji pilot donosi odluku o tome. Obojica se katapultiraju, istakao je Bilbija, pojašnjavajući da se akcijom jednog od njih dvojice obojica katapultiraju.

Bilbija je kazao da postoji mogućnost i da se “odradi” takva intervencija da se jednom sjedište katapultira, a drugom ne.

Međutim, kako je rekao, šanse za to su slabe, budući da bi u takvoj situaciji moralo namjerno da se provede katapultiranje jednog, što u ovom događaju nije bio slučaj.

Podsjetimo, lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jučer u 9.10 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, a poginula su oba pilota – major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, dok je povrijeđen mještanin u čije je dvorište avion pao.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo