Subota, 31 srpnja, 2021

Mijatović podnio neopozivu ostavku: Dopredsjednik SDP-a solidarizirao se s Dodikom!

Nemojte propustiti

On je rekao za “Avaz” da je izbor novih članova CIK-a samo uvod u novu izbornu krađu. Kako je pojasnio, samo su se zamijenili glumci.

Vojin Mijatović podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Kadrovskoj komisiji SDP-a, kao i na članstvo u svim radnim grupama u koje je imenovan od Predsjedništva ove stranke.

Razlog su posljednja dešavanja s glasanjem poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, a u vezi s izborom članova CIK-a.

On je rekao za “Avaz” da je izbor novih članova CIK-a samo uvod u novu izbornu krađu. Kako je pojasnio, samo su se zamijenili glumci.

– Zakon kaže da je CIK nezavisna institucija, ne mogu unutra biti stranački ljudi, ali, evo, otišli su jedni, a došli drugi, isto stranački ljudi. Neće jedni krasti, nego će krasti drugi. Ovo je više dno dna. Tražit ću na sjednici Predsjedništva SDP-a da nas naš Klub SDP-a izvijesti na koji način su glasali, ako jesu – zašto. Tražit ću i odgovornost – kaže Mijatović.

Ovdje je jasno da su novoizabrani članovi CIK-a bili na listi PDP-a i SDS-a.

– Jedan je bio na listi PDP-a 2012., druga je bila savjetnica Mirka Šarovića. Nije više Branko Petrić Dodikov, nego su Mektićevi, Šarovićevi i Borenovićevi partijski drugovi. Ne vidim tu nikakvu razliku. Mi i dalje imamo politički angažiran CIK i možemo očekivati izbornu krađu, samo s novim glumcima 2020. – kaže Mijatović.

Identično je na jučerašnju odluku reagirao i lider SNSD-a, Milorad Dodik, koji je de facto priznao da je u ranijem sazivu Centralne izborne komisije imao “svoje ljude”.

Slično reagovao i Milorad Dodik

Portparol SNSD-a reagirao je na jučerašnju odluku Zastupničkog dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o prestanku mandata četiri člana Centralne izborne komisije i izboru novih članova.

Prema jučer usvojenoj odluci, funkcija člana CIK-a BiH zbog isteka mandata prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba, koji su bili bliski SNSD-u. Na ove pozicije, odlukom Zastupničkog doma PSBiH, izabrani su Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda bošnjačkog naroda te Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba iz reda srpskog naroda, koji su, navodno, bliski aktuelnoj opoziciji u RS-u.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo