Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Mijatović: Republika Srpska mora ispoštovati zahtjeve Evropske komisije

Nemojte propustiti

Evropska komisija je u dokumentu “Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo BiH u EU” dala 14 preporuka za reforme koje država mora napraviti kako bi postala kandidat za članstvo. Neke od tih preporuka se odnose na nadležnosti koje su Ustavom BiH povjerene entitetima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, poziva Vladu Republike Srpske na ubrzan rad na ovih 14 tačaka Evropske komisije.

“Stanovnici ovog entiteta, svih vjera i nacija, priželjkuju i zaslužuju ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, i niko nema pravo svojim neradom kočiti evropski put BiH. Pozivam premijera Radovana Viškovića da održi posebnu sjednicu Vlade o Mišljenju Evropske komisije. Želimo jasan plan i viziju kako, kada i na koji način će se realizovati preporuke koje se odnose na nadležnosti Republike Srpske”, poručuje Mijatović.

Upozorio je, također, da se u jednoj od preporuka direktno poziva Republika Srpska na ukidanje smrtne kazne, te da je nedopustivo da je RS jedna od rijetkih dijelova Evrope u kojima smrtna kazna još uvijek postoji. Također je napomenuo da se u Mišljenju Evropske komisije svi nivoi vlasti u BiH pozivaju na saradnju u realizaciji 14 preporuka.

“Pozivam i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Skupštine, da bez odlaganja stavi ovaj materijal na dnevni red, kako bi se najviše entitetsko zakonodavno tijelo očitovalo o Mišljenju Evropske komisije i naložilo ubrzanu realizaciju preporuka koje su u nadležnosti RS-a i saradnju sa drugim nivoima vlasti tamo gdje je potrebno kako bi se realizovale preporuke Evropske komisije.

Mi moramo odvesti Bosnu i Hercegovinu u EU, a ako ova vlast to nije sposobna učiniti neka se makne i prepusti pozicije ljudima kojima je interes naroda iznad ličnog i stranačkog interesa”, naglašava Mijatović.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo