Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Mikrodom sam će za sebe proizvoditi struju

Nemojte propustiti

ivot u ekološkom domu upravo je otišlo korak dalje. Slovačka firma “Nice Architecs” kreirala je mobilnu kapsulu za život, koja dobija energiju od vjetra i sunca.

Ideja je da ekokapsula može biti položena bilo gdje na svijetu i da će biti pogodna za život i na udaljenim područjima bez osnovne infrastrukture za stanovanje.

Svaka ekokapsula se samostalno napaja energijom, zahvaljujući snažnim baterijama, te filtracionom sistemu za vodu. Takođe je jednostavno premještati kapsulu, jer je relativno malena i ima tek nešto više od 11 kvadrata prostora. Ali, proizvođači tvrde da je sasvim komforna za život dvoje odraslih. Unutra se nalaze krevet, mala kuhinja, kupaonica, te mali radni prostor sa stolom i stolcima. Ima i tekuću vodu, tuševe s toplom vodom, te WC.

Kapsula ima solarne ćelije, te vjetrenjaču kojima napaja bateriju, a proizvođači tvrde da možete samostalno koristiti ovu futurističku kolibu i do godine dana u pustoši.
Nije otkriveno još koliko košta jedna takva ekokapsula, ali prve prednarudžbe najavljuju se već za kraj 2015. godine, te isporuka u prvoj polovini 2016. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir prošao pola Evrope pa doživio neugodnost u Kozarskoj Dubici: Policajci mu zaplijenili automobil jer je navodno bio na Interpolovoj listi

Terzići su, kako tvrde, stupili u kontakt s danskom policijom, čiji su pripadnici nakon kratke provjere na engleskom jeziku...

Možda vas zanima i ovo