Subota, 1 travnja, 2023

Milan Bandić ostaje bez titule počasnog građanina Sarajeva

Nemojte propustiti

Milan Bandić
Milan Bandić

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je inicijativu Gradskom vijeću za preispitivanje odluke o proglašenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva.

U obrazloženju zajedničke inicijative koju su pokrenuli gradonačelnik Komšić i njegovi zamjenici Aljoša Čampara i Ranko Čović se navodi da je neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika o unutrašnjem preuređenju BiH razlog za preispitivanje ovog priznanja, javlja Fena.

“Istup Milana Bandića za televiziju Al Jazeera Balkans 10. marta doživljavamo kao udarac demokratskim procesima na ovim prostorima, te smo veoma iznenađeni i zabrinuti ovakvim neprimjerenim izjavama, zbog dobrih i prijateljskih odnosa između Sarajeva i Zagreba, a pogotovo sa Milanom Bandićem koji se u svojim izjavama, bavi entitetima i unutrašnjim preuređenjem države Bosne i Hercegovine, odnosno, bavi se Ustavnim promjenama države BiH”, kaže se u obrazloženju Inicijative za opoziv priznanja Bandiću.

Na sjednici održanoj 26. februara Gradsko vijeće je donijelo Odluku o dodjeli priznanja ‘Počasni građanin Grada Sarajeva’ gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću. Inicijativa za preispitivanje te odluke bit će na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Mogućnost opoziva odluke o dodjeli priznanja predviđena je u slučaju kad nosilac priznanja djeluje suprotno interesima cjelovitosti i suvereniteta BiH, njezinih naroda i građana, odnosno Grada Sarajeva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo