Subota, 25 rujna, 2021

Milan Tegeltija: Zapad griješi da će Srbi i Hrvati demokratizovati Bošnjake

Nemojte propustiti

Nakon srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, njegov savjetnik i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija nastavlja sa, očito smišljeno, plasiranjem u bosanskohercegovačku javnost narativa u kojem se bošnjački narod trertira kao aktera “niže vrijednosti” u odnosu na ostale građane Bosne i Hercegovine, što u najmanju ruku asocira na jezik mržnje.

Tako je na Twitteru jučer napisao:

“Zapad griješi u procjeni da će očuvanjem BIH, Srbi i Hrvati demokratizovati Bošnjake i anulirati radikalizam. Upravo je suprotno. Srbi i Hrvati mobilišu radikalne snage u Bošnjaka i ostavljaju gradjanski opredjeljene Bošnjake bez stvarne šanse za promjenu u Bošnjačkom korpusu”.

Pored toga, Tegeltija je napisao:

“Dok žive u državi sa Srbima i Hrvatima Bošnjaci ne mogu imati demokratsko društvo. Forsirajući ‘srpsku i hrvatsku prijetnju’ SDA svim Bošnjacima uspješno nameće taj ‘viši interes’ koji opravdava nezakonitost i antidemokratiju i svi su na to spremni zaćutati i zažmuriti na oba oka.

Podsjetimo i na govor mržnje početkom augusta, kada je Dodik u emisiji RTRS-a, na pitanje da li se plaši sankcija jer je došao u konfrontaciju sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i Zapadom, odgovorio:

“Ah, oni uvijek potežu takvu vrstu priče… Slušajte, previše sam ja u ovome. Ja sam davno rekao da želim ovdje u Banjoj Luci, a poslije političkog života, da prođem i da mi ljudi ne psuju majku, već da kažu: ‘Poštovanje, gospodine Dodik’.

To mi je važnije nego šta će jedan Schmidt…

Njega (šalje) njemačka vlada koja je ostrašćena, ili američka, koja živi neki idealizam ovdje, i da nam nametne neku priču.

Ne žele dobro ovim narodima
.

Oni su nas davno razdvojili. Ovo je nemoguće, mi nećemo budemo zajedno. Hej… Nećemo! Ne. Kažu muslimani da neće s nama.

Oni hoće s nama, ali da mi ne postojimo (smijeh). A mi nećemo s njima, takvi kakvi jesu…”, kazao je Dodik u veoma nervoznom istupu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kulumna Milana Jovičića: “Sve čestitke zlatnom ljiljanu, gospodinu Komšiću!”

Predsjednik Željko Komšić u svome državničkom govoru u UN bio je odmjeren i umjeren, tolerantan i dostojanstven, jednom riječju...

Možda vas zanima i ovo