Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Milanović: Hrvatska nikada nije bila u ratu

Nemojte propustiti

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik rekao je u četvrtak kako će na obilježavanju Bljeska u njegovom izaslanstvu biti vojni zapovjednici. Poručio je da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uvijek. Te da im je to usmeno zapovjedio.

“To su načelnik glavnog stožera. Zapovjednici rodova. Neki visoki generali, koji su bili sudionici te akcije. Tu će biti zapovjednik Kruljac, Luka Džanko. To će biti moje izaslanstvo u ovom podijeljenom izaslanstvu. A tko će biti s Plenkovićem, to ne znam. Ali oni neće”, poručio je Milanović u Borovu gdje je položio vijenac kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima.

Istaknuo je da je to odredio kao Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u formi usmene zapovijedi. Kao što se to uvijek radilo u povijesti hrvatske države. Dodao da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, “uvijek, u miru i ratu”. Te da će vojska biti uz njega.

Zoran Milanović je reagirao na izjavu ministra obrane Marija Banožića, koji je ranije ustvrdio da se u mirnodopskom razdoblju, kako je to definirano člankom 47. Zakona o obrani, Hrvatska vojska koristi temeljem odluke ministra.

“Uvijek, ne u ratu jer Hrvatska nikada nije bila u ratu”. Kazao je ovo Milanović. Razložio da je on kao predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, a da, kako to sada tumači ministar obrane, predsjednik Tuđman ne bi mogao zapovijedati vojskom jer nije proglasio ratno stanje.

Dodao je i da može biti samo jedan vrhovni zapovjednik. On, primjerice, ne može odlučivati o vojnim avionima. Ali da je u njegovoj ingerenciji odlučivati gdje će biti generali.

“Nema ratnog vremena. Ne postoji ratno vrijeme, nije bilo ni ‘95., takvo tumačenje je minus inteligentno”, poručio je Milanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo