Nedjelja, 19 rujna, 2021

Milanović komentarisao Dodikov poziv da Hrvatska posreduje u pregovorima o budućnosti BiH: Evo šta je poručio predsjednik Hrvatske

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je komentarisao ovaj Dodikov poziv rekavši kako smatra da je ova inicijativa dobronamjerna, ali nerealna.

Milorad Dodik je u nedjelju pozvao hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje jer su zastupali interese Bošnjaka. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je komentarisao ovaj Dodikov poziv rekavši kako smatra da je ova inicijativa dobronamjerna, ali nerealna.

– Daytonski sporazum se krši. To rade predstavnik bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ne vjerujem da je to realna inicijativa. Podsjećam da je Izetbegović odlikovan od Tuđmana. Ta inicijativa neće ići jer ova druga dvojica to ne žele, rekao je Milanović.

On je danas u Splitu sudjelovao na svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju. Milanović je rekao kako postoji Dayton i “paradayton” koji bi da se iz pragmatičnosti mijenja tako da bi pojedinci dobijali ogromne ovlasti.

– Nećete slomiti Republiku Srpsku. Možemo pokrenuti pitanja kao ko su njeni osnivači. Većina njih su ratni zločinci, iako Dodik nije jedan od njih. Iz rata smo izašli kao pobjednici, i treba nam Dayton, a ne nekakvi međunarodni ugovori. U tome je problem, kaže Milanović.

Na kraju je dodao kako su misije u BiH bez vojne komponente su puno slabije, prenosi Raport.

– Ta vrsta prisutnosti i taj mandat je nemoguć u sistemu u kojem veto imaju Kina i Rusija. Oni imaju taj status i ne možete s ponašati kao da ne postoje. To je pat pozicija. S obje strane ova dvojica iz Predsjedništva govore da je Hrvatska zločinačka država. Kako normalno živjeti s takvim ljudima? I to osoba koja predstavlja građane BiH, ali ne jedan od tri konstituirajuća naroda, rekao je Milanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo