Srijeda, 18 svibnja, 2022

Milanović na obilježavanju operacije Bljesak spominjao Karadžića i Mladića, pa poručio: Dolazak Hrvatske vojske do Banje Luke je zaustavio rat u BiH, ne američko bombardiranje

Nemojte propustiti

– Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti – to su činjenice.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović govorio je u Okučanima na obilježavanju akcije Bljesak. Kratko se obratio novinarima, novinarskih pitanja nije bilo.

– Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu koje su uslijedile nakon pokušaja ubojstva i uništenja Vukovara krajem ’91. godine. Već nekoliko tjedana kasnije Hrvatska vojska je preuzela inicijativu, to želim naglasiti jer je važno, koju nije gubila do kraja rata. Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i s još manje opreme i streljiva, u uvjetima međunarodne izolacije, tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu i do pobjede na kraju – u Oluji i u operacijama Maestral i Južni potez, gdje su do 10 mjeseca ’95. godine ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici – nije gubila inicijativu, rekao je Milanović u Okučanima.

– Hrvatska vojska je od kraja ’91., preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi, slavno je završila rat. Sam kraj rata je Hrvatsku koštao žrtava radi političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega, dolaska do Banje Luke, gubitaka Hrvatske vojske. To je zaustavilo rat u Bosni i Hercegovini, ne američko bombardiranje nego dolazak Hrvatske vojske iza Manjače i konačna kapitulacija, ne formalno, bosanskih Srba Ratka Mladića i Karadžića, pristanak na pregovore i deblokada Sarajeva, dodao je on.

– Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti – to su činjenice. Još jednom slava i čast onima koji su ovdje, njih preko pedeset, poginuli za Hrvatsku jer bili su nadomak slobode i pobjede, a nisu je dočekali, zaključio je svoju izjavu Milanović nakon obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novi šok za vozače u RS-u: Naftaši opet povećali cijene goriva, dizel otišao na 3,26 KM

Na benzinskim pumpama u BiH su veće cijene goriva nakon samo sedam dana od posljednjeg poskupljenja. Ovaj put gorivo je...

Možda vas zanima i ovo