Srijeda, 4 listopada, 2023

Milanović: Nemamo dušu osvajača, nego prijatelja. Ali, bez Hrvatske vojske i države, BiH ne bi bilo!

Autor:Raport.ba

Preporučeno

“Ti dobri, pravi ljudi obranili su Hrvatsku u vrijeme kada Hrvatskoj niko nije pomogao i kada do Hrvatske, realno, nikome nije bilo stalo”, poručio je hrvatski predsjednik i vrhovni komandant OSRH Zoran Milanović u Đakovu na 15. godišnjici osnivanja Udruge veterana 122. đakovačke brigade HV.

Govorimo o kraju 1991. godine, govorimo o dramatičnim mjesecima i sedmicama prije hrvatskog međunarodnog priznanja, podsjetio je Milanović dodajući kako je nakon priznanja to bila “neka druga priča” koja, međutim, nikada ne bi počela da nije bilo Hrvatske vojske, vojnika, čak niti vojnika, jer država formalno nije niti postojala.

Upravo se čita:  Nove informacije: Milan Radoičić pušten iz pritvora, sud odlučio da se brani sa slobode

Milanović je rekao da je to bila vojska koja nije imala međunarodnu pomoć.

“Prije bismo rekli da je imala opstrukcije, prijezir, nepovjerenje i koja nije imala protuoklopa”, dodao je.

Hrvatska se, rekao je, obranila sama, zahvaljujući tom malom broju pravih ljudi, zahvaljujući odlučnosti hrvatskog političkog vodstva tog vremena i prvog predsjednika Franje Tuđmana, hrvatskih generala nastalih u Domovinskom ratu, ali i onih koji su školovani ranije u sustavu bivše vojske i države.

Upravo se čita:  Saslušan Milan Radoičić, otkriveni detalji: Oružje nabavljao iz Tuzle, isporučivano mu u Beograd

Milanović je podsjetio da će uskoro biti 10 godina da su zadnji među hrvatskim generalima oslobođeni od optužbi za ratne zločine, Ante Gotovina i Mladen Markač.

“To je bio politički proces čiji cilj je bio da se Hrvatsku naprosto moralno i energetski ponizi i uškopi. Nemam drugog izraza. To nije uspjelo iz niza razloga“, poručio je Milanović.

Izražavajući svoje najdublje poštovanje hrvatskim braniteljima, ponovo je naglasio kako se „danas, nakon 30 godina, bolje vidi istina o Domovinskom ratu i svemu onome što je Hrvatska vojska i hrvatska država napravila”.

Upravo se čita:  KFOR dobija pojačanje: 200 britanskih vojnika stiže na Kosovo

Govor je završio još jednim apelom za pomoć Hrvatima u BiH koji, kako je rekao, “malo manje od 30 godina od Daytona zaslužuju barem slutnju pravde, jer bez Hrvatske vojske i hrvatske države današnje Bosne i Hercegovine – kojoj želimo sve najbolje jer nemamo dušu osvajača nego prijatelja i susjeda – današnje Bosne i Hercegovine ne bi bilo!“

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo