Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Milanović poručio BiH da gleda svoja posla: Političke optužnice nećemo primati

Nemojte propustiti

Zaključkom o saradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u krivičmo, postupcima, hrvatska vlada je u srijedu na sjednici u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila BiH poručujući da političke optužnice neće primati niti po njima postupati, prenosi novinska agencija Patria.

-Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je neko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao – to je poruka, rekao je premijer Zoran Milanović u povodu pojednih molbi koje je BiH uputila Hrvatskoj.

U molbama BiH upućenima hrvatskim pravosudnim tijelima za postupanje se, naime, u činjeničnom opisu krivičnih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti.

Također, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sistemskog napada vojnih snaga u koje je bila uključena hrvatska vojska.

-U opisu događanja u BiH spominju se napadi hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu tačne i one vrijeđaju pravni poredak RH. One ne proilaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar ističe kako je, naravno, interes svih individualno procesuiranje svih zločina te da je Hrvatsku u tom pogledu spremna pružiti pravnu pomoć svakoj zemlji.

-Ali, svaka zemlja mora znati da sve ono što izlazi izvan toga vrijeđa naš pravni poredak i mi po tome nećemo postupati, poručio je te izrazio očekivanje da će pravosudna tijela u BiH poštivati takav stav Hrvatske i “odstupiti od teza koje nisu tačne i vrijeđaju naš pravni poredak”.

Premijer Milanović ističe kako zaključak vlade “ima i mora imati” dosta političkih konotacija zbog političkih inkriminacija u predmetima koje je BiH poslala Hrvatskoj.

-Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i ‘Oluji'”, navodi premijer.

Od toga se moramo ne samo zaštititi, ističe Milanović, nego i upozoriti susjednu državu da takve stvari vrijeđaju hrvatski pravni poredak.

-Protivne su našim nacionalnim interesima i moramo jasno dati do znanja da po tome nećemo postupati, naglašava premijer, objašnjavajući kako se radi o zahtjevima koji ne sadrže niti jedan argumentirani razlog za postupanje, piše Index.hr.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo