Subota, 2 prosinca, 2023

Milanović strahuje da će Srbija jednom odlukom razbiti savezništvo Hrvata i Srba u BiH: Ono se time gazi i rastura

Preporučeno

– Ovo kvari relativno dobre odnose Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini. Ovim se time gazi, rastura – rekao je Milanović.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, prošle sedmice je izjavio kako bi se podizanjem optužnice Srbije protiv četiri pilota protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) mogli pogoršati odnosi između Srba i Hrvata u našoj zemlji.

Poručio je da je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini i da se to treba shvatiti. Smatra da bi podizanje optužnice moglo dovesti u pitanje to savezništvo.

Upravo se čita:  Nešić burno reagovao na tvrdnje Heleza: Ako postoje neke paravojske u BiH, to su one kojima prijeti on i time treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH

– Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i Dodikom. Sada su izbori u Bosni i Hercegovini. Dakle, Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini su, nažalost, ali tako je, upućeni jedni na druge. Ovo kontaminira taj prostor. Ne očekujem od Dodika da sada optuži Beograd. No, Dodik je hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini. To moramo shvatiti i tako se ponašati. Ovo kvari relativno dobre odnose Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini. Ovim se time gazi, rastura, rekao je Milanović.

Upravo se čita:  Slobodan Vasković razotkriva Milorada Dodika: "Poruke Aleksandru Vučiću u NIN-u nisu slučajne"

Milanović je i ranije hvalio lidera SNSD-a, kazavši kako se oni sa Dodikom dogovore za deset minuta.

– Milorad Dodik je katkad neobuzdan i problematičan, ali on je zadnji problem u Bosni i Hercegovini, a posebno iz perspektive bh. Hrvata. Uopće ne znam zašto se spominje Dodika. S Dodikom se dogovorimo za deset minuta, i to ne o podjeli Bosne, nego o uređenju Bosne, govorio je tada hrvatski predsjednik.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi jeziv slučaj šokirao Bosnu i Hercegovinu: Sin ubio majku pa zapalio kuću da sakrije tragove?!

Na lice mjesta, pored policijskih službenika, izašao je i tužilac Okružnog javnog tuzilaštva Bijeljina pod čijim nadzorom se preuzimaju...

Možda vas zanima i ovo