Srijeda, 18 svibnja, 2022

Milanović: Trebamo blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni zakon u Bosni i Hercegovini

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Milanović kaže da Hrvatski sabor treba blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Zoran Milanović dao je izjavu za medije u Zagrebu. Komentirao je sukobe s Plenkovićem.

“Udbašenković proglasio generale kriminalcima”, rekao je Milanović. “Ne mislim da su udbaši Tramišak, Anušić, Butković, ali dok god ne osude udbaša, kojeg je UDBA hranila dok je bio dijete, oni su odgovorni”, dodao je.

Kaže da je Plenković pokvaren i zao. Kaže da on i klošari te stvari smišljaju.

Prozvao je Plenkovićeve roditelje, kaže da su u vrijeme Jugoslavije bili na pozicijama sustava koji je štitila UDBA.

“Znate što je UDBA, kupite štednjak, imate napu, nećete je staviti iznad radnog stola, napa ide iznad špareta, da skuplja smrad, ta napa je bila UDBA”, kaže Milanović.

“Dok su drugi jeli blato u JNA, udbaši su bili oslobođeni. Oni su smišljali kako da ove iz vojske gađaju blatom. Gadljivo”, rekao je.

“Naravno da djeca ne trebaju odgovarati za grijehe otaca. Ali prljava djeca, gojenci, oni koji su od toga profitirali, treba ih se prokazati”, rekao je.

Nije želio kazati je li o ovim temama razgovarao s Ivanom Anušićem.

“Čovjek je napravio udbaški udar na hrvatske generale”, rekao je Milanović. “U interesu mi je prokazati udbaške gojence”, rekao je predsjednik. “Biste li očekivali da udbašenković nazove generale u Banske dvore, on to ne radi, on to radi preko svojih pudlica. Pa da pita Čermaka i Gotovinu što im to treba. Ne, dva dana se tresu i onda kažu da su to udbaši, Ured predsjednika, nisu se usudili reći ni da sam to ja, nego Ured predsjednika. I odvjetnički ured. Pa nije Glas koncila”, rekao je Milanović.

“Gotovina je nešto u ovoj zemlji”, rekao je predsjednik. “Tu nema oprosta. Morat će se od tog polusvijeta udbaškog ograditi. U protivnom, ako se ne ogradite, vi ste pomagači. Žao mi je, Anušiću, ali ti si pomagač”, rekao je.

Komentirao je ulazak Finske u NATO.

“Bitna je velika profesionalna kopnena vojska. Dakle, mladi muškarci, kvragu. I sofisticirani raketni sustavi, njima Rusija uništava Ukrajinu. Američki tajnik i ministar obrane putovali su na pulferu vagona po noći, to je ponižavajuće. To je zato što Rusija ne dopušta da se leti. To je situacija u kojoj živimo. To je stvarnost, da vrh Amerike mora krišom ići u Ukrajinu. Vjerojatno u dogovoru s Rusima”, rekao je.

Milanović kaže da Hrvatski sabor treba blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

“Ići korak dalje i u to uvlačiti Finsku, koja je 50 kilometara od Sankt-Petersburga. Mislim da je to opasno šarlatanstvo. Međutim, ne možemo reći ne. Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, jel. Što se mene tiče, nek uđu u NATO, nek pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona, dok se ne natjera Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon, sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO”, rekao je.

“To je naš povijesni srebrni metak. Meni je žao što se to slama na uzornoj državi kao što je Finska, volio bih da oni nas podrže u našim problemima”, rekao je.

“Hoćete u NATO? Nema problema, taman imamo dovoljno vremena. Za Finsku je to vitalno pitanje, i za nas je hoće li u Hercegovini hrvatskog predstavnika birati Hrvati. E sad će to čuti ljudi koji inače ne bi čuli. Jer ovoga je dosta”, kazao je Milanović.

“Mi sad imamo situaciju da Finska može preko noći u NATO, a Bugarska i Rumunjska ne mogu u Schengen. Albanija i Makedonija ne mogu početi pregovore, Kosovo nije priznato. Može, ali sad će se Hrvati naplatiti, sad ćete nas čuti”, rekao je.

“Mi ne tražimo da Finska ili Švedska promijene ime u Ikea, nego da samo kažu Amerikancima da se ovo riješi. Za mene je to vitalan nacionalni interes, države, nacije i naroda. Da BiH bude uređena država. Onda će Zagreb navijati da BiH bude u EU”, rekao je.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšije se ponovo podmiruju u BiH: “Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra”

"U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o...

Možda vas zanima i ovo