Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Miletić: Naše plate deset puta veće od rudarskih, to je sramota za sve nas

Nemojte propustiti

Plate kopača u rudniku po starim pravilnicima o radu iznose oko 850 konvertibilnih maraka uz dodatke, a prema novim pravilnicima, plata bi spala na 570 KM.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić kazao je danas da su plate delegata deset puta veće od rudarskih te da je to sramota.

“Tražimo da nam se omogući rad. Od 34 mjeseca koliko radi Parlament BiH, 17 mjeseci nismo imali sjednicu. A plate, primanja uredno dolaze. Naše plate su deset puta veće od rudarskih, to je sramota za sve nas“, rekao je danas Miletić na pres-konferenciji delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom podnošenja zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Doma.

Podsjetimo, više stotina rudara iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine danas protestuju pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojim su iznijeli svojih osam zahtjeva.

Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Plate kopača u rudniku po starim pravilnicima o radu iznose oko 850 konvertibilnih maraka uz dodatke, a prema novim pravilnicima, plata bi spala na 570 KM.

Rudari su pozvali i sve građane Sarajeva da dođu na proteste i da podrže borbu za njihova prava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ekspert čiji je tim identificirao novi soj korone: ‘Zabrane koje države sada uvode su dokazano besmislene‘

Naučnici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva. Brojne vlade brzo su reagirale na...

Možda vas zanima i ovo