Četvrtak, 21 listopada, 2021

Miličević: U FBiH uz punjenje budžeta moramo imati dobro domaćinsko upravljanje

Nemojte propustiti

marke-nove-bhindex-novacKandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za ministricu finansija Federacije BiH Jelka Miličević u razgovoru za Fenu izjavila je da je iznos ovogodišnjeg federalnog budžeta realno manji u odnosu na prošlu godinu.

Vlada u prethodnom sazivu je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2.345.247.169 KM, što je za 130,3 miliona KM ili 5,3 posto manje u odnosu na budžet iz 2014.

– Bila bih sretna kada bismo ovakav budžet uspjeli iznijeti na leđima – kaže Miličević, dodajući da zatvaranje deficita kroz kratkoročna zaduženja putem tranši Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije rješenje za budžet.

U resoru finansija smatra da je potrebno izvršiti izmjene nekoliko zakona, među kojima su u pripremi izmjene Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak.

– Moramo se okrenuti gospodarstvu, gdje trebamo napraviti određenu disciplinu i samodisciplinu naših gospodarskih subjekata. Također, tu disciplinu moramo napraviti nauštrb korisnika – mišljenja je Miličević.

Po njenim riječima, osnovno je s jedne strane punjenje budžeta a sa druge strane mora se imati dobro domaćinsko upravljanje, “što znači da onoliko koliko imamo prihoda moramo odrediti prioritete i tako ih rasporediti”.

Ističe da struka i gospodarstvenici moraju napraviti širu raspravu o PDV-u i na takav način eventualno uvesti izmjene ili ostaviti kako je već.

– Nažalost, problem su nam prihodi i od PDV-a, jer se sve više vraća, a manje uplaćuje. Nekakav dugoročni problem u ekonomskom razvoju daje svoj danak – navodi Miličević i dodaje da je stvaranje gospodarskog ambijenta gdje će se povećati ti prihodi rješenje ovog problema

O uštedama kaže teško je pričati jer su po zakonima u pravo uvedene određene kategorije ljudi, institucije i korisnici.

– Teško se tu može napraviti korekcija. Morala bi se uskratiti neka prava, a to pokreće lavinu sudskih postupaka i procesa. Znači sami moramo shvatiti gdje smo i to jednom sinergijom, s obzirom na to da gospodarstvenici pričaju jednu priču, a radnici imaju svoju drugu priču i brane svoj status – istakla je Miličević.

Iz tog razloga buduća ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević zaključila je u razgovoru za Fenu da prostora za uštede ima kod direktnih poreza, s obzirom na to da je PDV dostigao svoj maksimum.

Miličević je diplomirana ekonomistica, koja se trenutno nalazi na mjestu člana Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo