Petak, 18 lipnja, 2021

Milijarde dolara potrebne za spašavanje šuma u svijetu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Svijet bi trebao potrošiti desetke milijarda dolara u obliku poticaja u idućih nekoliko godina kako bi osigurao da države koje uništavaju šume prekinu s tom praksom, navodi se u izvještaju nekoliko ekoloških organizacija.

Očuvanjem šuma smanjio bi se pritisak na tržište na kojem se prodaju kvote za emisiju ugljičnog dioksida. Uništavanje šuma veliki je faktor u ukupnoj emisiji stakleničkih plinova u svijetu i odgovoran je za 15 posto njihove globalne emisije.

Drveće apsorbira ugljični dioksid, uskladišti ugljik i u atmosferu vraća kisik.

Bez dovoljno sredstava za plaćanje smanjenja emisije tih plinova temeljena na očuvanju šuma mehanizam poznat kao REDD (kratica znači smanjenje emisije i uništavanja šuma) bit će uvelike potkopan.

Brazil, Indonezija i Nigerija su među najvećim proizvođačima ugljičnog dioksida zbog opsega uništavanja šuma u tim zemljama, navode agencije.

REDD je glavni svjetski program kojim se bori protiv uništavanja šuma i bit će dio idućeg globalnog dogovora o klimatskim promjenama koji će se potpisati sljedeće godine, prenosi portal croenergo.eu.

Izvještaj je izradilo nekoliko organizacija za zaštitu okoliša među kojima je i program UN-a za okoliš.

Evropska unija predlaže da se do 2020. za 50 posto smanji uništavanje šuma što bi bitno smanjilo pritisak na ograničavanje emisije stakleničkih plinova.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo