Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Milionska šteta nakon požara u Austrothermu: Šta je uzrok velikog požara u Bihaću?

Nemojte propustiti

Iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da jučerašnji požar i gusti oblak crnog dima koji se nadvio nad gradom, ipak nisu drastično uticali na kvalitetu zraka u naseljenom gradskom području.

Vatrogasna jedinica Bihać i sve ostale raspoložive službe zaštite i spašavanja jučer su tek oko 15 sati i 30 minuta ugasili veliki požar u bihaćkoj firmi Austrotherm.

“U akciji gašenja velikog požara učestvovalo je 16 vatrogasaca i osam vozila Vatrogasne jedinice Bihać. Tokom dana u pomoć su nam stigla i trojica vatrogasaca iz Cazina, sa njihovim vozilom. Moram istaći i nezanemariv angažman svih ostalih službi zaštite i spašavanja. S vatrenom stihijom smo se borili više od osam i po sati, a najvažnije je da niko nije povrijeđen. Otežavajuća okolnost nam je bio i još jedan reaktivirani požar na području grada u isto vrijeme, pa je dio snaga morao biti raspoređen na tu intervenciju”, izjavio je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

Upravo se čita:  Načelniku jedne od najsiromašnijih općina u BiH stigla Škoda od 83.000 maraka

Očigledna je ogromna šteta u kompletnom poslovnom kompleksu Austrotherma, dok će uzroci požara biti poznati nakon detaljnih uviđajnih i istražnih radnji.

“Mi kao vatrogasci smo dali svoj maksimum u ovoj situaciji, a sada je sve na nadležnim službama koje će utvrditi uzroke katastrofalnog požara. Naša raspoloživa oprema vjerovatno nije najadekvatnija za ovakve intervencije, ali smo uradili apsolutno sve što je u našoj moći. Mislim da je svima jasno kako je riječ o fabrici termoizolacijskih ploča, odnosno stiropora i koliko je to uticalo na kompleksnost uvjeta za gašenje”, dodao je komandir Šehić.

Upravo se čita:  Poginula doktorica Azra bila je dio porodice Nermina Nikšića: “Sve u meni vrišti, a suze se same slijevaju”

Iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da jučerašnji požar i gusti oblak crnog dima koji se nadvio nad gradom, ipak nisu drastično uticali na kvalitetu zraka u naseljenom gradskom području.

“Jučerašnji smjer vjetra usmjerio je dim i moguće polutante u suprotnom smjeru od gusto naseljenog gradskog područja. Uradili smo mjerenja na više punktova i izmjerene su normalne vrijednosti lebdećih čestica”, riječi su načelnice Službe higijene i ekologije Zavoda za javno zdravstvo USK Jasmine Cepić.

Upravo se čita:  Brojne višečlane porodice ostale bez 350 KM dječijih dodataka

Iz Policije USK i nadležnog Kantonalnog tužilaštva USK najavljene su uviđajne i istražne radnje kojima će se utvrditi uzroci požara, nakon čega će biti moguća i detaljna procjena materijalne štete.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo