Nedjelja, 2 listopada, 2022

Milionske investicije i posao za 5.000 radnika

Nemojte propustiti

Velike firme u Bosni i Hercegovini planiraju u ovoj godini velike infrastrukturne projekte i završavaju već započete. Kako saznajemo, “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) intenzivirat će realizaciju strateških projekata, dok će “Autoceste FBiH” otvoriti nova gradilišta i nastaviti gradnju autoputa.

 radiliste na koridoru A 1Pripremne aktivnosti  

Prema našim saznanjima, hidroelektrana “Vranduk”, čija će gradnja početi u tekućoj godini, investicija je od 127 miliona maraka, a finansirat će se iz budžeta EPBiH.

– Imamo urbanističku saglasnost, a u toku je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Gradnja će početi ove godine, dok je početak proizvodnje planiran za 2017. godinu – istakli su iz EPBiH.

Pored ovog projekta, u toku je fazna realizacija pripremnih aktivnosti za početak gradnje vjetroelektrane “Podveležje”. Ova investicija vrijedna je 140 miliona maraka, a s radom treba početi 2015. godine. Još nije izabran konsultant, a u pripremi je i postupak javne nabavke za isporuku glavne opreme.

U ovoj godini počet će i gradnja male hidroelektrane na Neretvici, koja će koštati 97 miliona maraka, a radovi će trajati dvije godine.

 Nove dionice

Što se tiče projekata “Autocesta FBiH”, u planu je gradnja 55 kilometara autoputa na koridoru 5C, a uskoro počinje i gradnja dodatnih 18 kilometara autoputa.

– Radi se o dionici Svilaj – Odžak, Butila – Vlakovo i Drivuša – Klopče. Ovim ćemo imati u funkciji tri nova gradilišta. Na taj način stvaramo uvjete da konačno prijeđemo magični broj od 100 kilometara autoputa do kraja 2014. godine – saopćili su iz “Autocesta FBiH” d.o.o. Mostar.

I “Autoceste FBiH” nastavit će intenzivirati gradnju autoputa na deset gradilišta, na kojima će biti angažirano više od 5.000 radnika.

 Vrijednost investicija

– Hidroelektrana “Vranduk” – 127 miliona KM.
– Vjetroelektrana “Podveležje” – 140 miliona KM.
– Mala hidroelektrana na Neretvici – 97 miliona KM.

– “Blok 7” TE Tuzla

Početak radova na Termoelektrani u Tuzli planiran je za početak 2014., a njena finalizacija za 2018. godinu. Kako saznajemo, u toku je izbor projektnog partnera s obzirom na to da će sredstva biti osigurana upravo projektnim partnerstvom. Također, u toku prve godine trebali bi se riješiti i imovinskopravni odnosi i izraditi projekti za pripremne radove.

Vrijednost ovog projekta je 1.499,2 miliona KM.

(Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo