Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Milionski biznis cvjeta u Njemačkoj: Ne stižu uzgojiti kanabisa koliko se traži

Nemojte propustiti

Multipla skleroza (MS) je Kristofu Šekermanu (Christophu Schäkermannu) 2015. godine promijenila život, navodi Deutsche Welle u članku u kojem opisuje eksplozivno rastući multimilijunski biznis s kanabisom u Njemačkoj.

Po tome kako izgleda i kako sjedi u jednom kafiću u Diseldorfu i priča o svojoj bolesti, za njega se na prvi pogled ne bi reklo da je kronično bolestan. Ipak, zbog bolesti je morao napustiti posao i odgoditi planove o preseljenju u Urugvaj.

Odjednom su počeli veliki problemi: naleti vrućine, znojenje, grčevi u nogama i rukama, mutan vid.

Za Šekermana već i putovanje vozom može biti pravo mučenje. Nakon obilaska velikog broja doktora i više boravaka u bolnicama, pronašao je jednog neurologa koji je specijaliziran za multiplu sklerozu. Već prilikom prvog susreta s njim razmatrane su mogućnosti liječenja i njihove posljedice. Tako je bilo riječi i o djelovanju kanabisa.

“Bilo je to pomalo smiješno kada me je doktor pitao: Koliko hoćete da Vam prepišem – pet grama, deset?” Prvi recept je dobio u avgustu 2017. godine.

Ali kada je s njim došao u apoteku, rečeno mu je da će kanabisa biti tek od oktobra.

“Ovdje se radi o lijeku, iako ima onih koji to drugačije vide”, kaže Šekerman. Nemogućnost da dođe do lijeka i odbijanje zdravstvenog osiguranja da preuzme troškove njemu znatno otežava terapiju budući da živi od socijalne pomoći.

“Uzimanje kanabisa mi omogućava da tokom dana nekako funkcioniram i da mogu podnijeti bolove i grčeve.”

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe dugo vremena je u Njemačkoj bila sporna. Od marta 2017. godine teško oboljeli pacijenti kanabis mogu nabaviti u ljekarnama, bez posebne dozvole. Istraživanja su pokazala da kanabis ublažuje bolove, kao i da pomaže protiv mučnine i nedostatka apetita kod osoba oboljelih od raka ili zaraženih HIV-om.

Recepte za farmaceutski kanabis doktori smiju izdati samo teško bolesnim pacijentima, ukoliko mogu dokazati da alternativne terapije ne pomažu. Zdravstvena osiguranja, koja su do sada samo u određenim slučajevima preuzimala troškove, sada su zakonski obavezna plaćati terapiju kanabisom.

Ipak, prema podacima lista Rheinische Post, najveća zdravstvena osiguranja su odbila preuzeti troškove u oko dvije trećine slučajeva. Pa tako i u slučaju Šekermana.

Otkako je odobrena upotreba u medicinske svrhe, na tržištu je zavladao pravi haos. Samo u prvoj polovini 2017. godine na recepte je izdano više od 10.600 pakiranja kanabisa, saopćeno je iz Njemačkog saveza ljekarni ABDA.

Brojke rastu vrtoglavo: dok je u martu izdano tek 560 recepata, u junu ih je bilo oko 5000. Pritom je riječ samo o pakiranjima čije troškove pokrivaju zdravstvena osiguranja. Zato i ne čudi što je na ljeto već došlo do nestašice.

Novo tržište na vrijeme su prepoznali David Hen i Niklas Kuparanis. Još u novembru 2016. godine, dva mjeseca prije nego što je usvojen takozvani Zakon o kanabisu, David Hen je osnovao tvrtku “Cannamedial Pharma”.

To je jedna od četiri firme koje imaju dozvolu za snabdijevanje Njemačke farmaceutskim kanabisom. Mali ured iz Kelna sada je postao partner najvećeg svjetskog proizvođača kanabisa.

I glavni cilj mu je da osigura nesmetanu opskrbu pacijenata farmaceutskim kanabisom.

“Zastoj u isporuci nije samo za nas veliko iskušenje, već i za pacijente u Njemačkoj koji ovise o toj medicini”, objašnjava Kuparanis.

“Trenutno imamo samo jednog proizvođača u Evropi, koji je u Holandiji. On bi trebao pokrivati tu rastuću potražnju za farmaceutskim kanabisom u čitavoj Evropi, što je jedva moguće”, dodaje Kuparanis.

Kuparanis računa da će tokom 2018. godine njegova firma uvesti oko 22 tone kanabisa. Njemačko tržište je strogo regulirano. U toj mladoj branši nužni su oprez i ozbiljnost – jer, previše je klišeja o tome kako se medicinski kanabis zloupotrebljava na račun zdravstvenih osiguranja ili da uvoz kanabisa može potaknuti kriminal i ilegalnu trgovinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo