Utorak, 27 srpnja, 2021

Militanti ISIL-a se žale: ‘Nikako da dođemo na red za samoubilačke napade zbog nepotizma’

Nemojte propustiti

Tuga, jad i čemer tresu islamističke redove. Borci Islamske države žale se na iznimno neobičnu situaciju – uskraćuje im se da se raznesu među gomilom civila. Iako su se za to dobrovoljno prijavili. Još davno. Jako davno. Toliko davno da počinju sumnjati da nemaju dovoljno jaku vezu.

Naime, u Islamskoj državi postoji lista čekanja za samoubilačke akcije, piše Daily Mail. I na nju je teško ‘upasti’. Jer nerazumnim zakonima vlada jedan potpuno amoralan – nepotizam.

Čečenski militant požalili su se da saudijski džihadisti favoriziraju svoje prijatelje i porodicu kada je riječ o bombaškim misijama.

Borac Kamil Abu Sultan ad-Daghestani rekao je da su borci sve bjesniji nakon što su mjesecima čekali da se pomaknu na mjestu s liste čekanja iako su u međuvremenu izvršeni već brojni samoubilački napadi.
Ironično je, dodaje, da militanti umiru na borbenom polju u borbi s vojnicima, umjesto da se samo raznesu među neprijateljima.

Abu Sultanova pritužba objavljena je na web stranici Qonah, za koju se smatra da je povezana sa skupinom čečenskog militanta Akhmeda Chatayeva, zaduženog za upravljanje ISIS-ovim bataljonom Yarmouk. ‘Akhmed al-Shishani ispričao mi je da je jedan mladić otišao u Irak na samoubilačku misiju i ondje je otišao jer u Siriji postoji vrlo dugi red, od nekoliko hiljadaljudi’, napisao je.

Jedini način na koji se može boriti protiv korupcije, savjetuju jedni drugima, jest da se obrate direktno vođi ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadiju.

Ali, postoji sumnja da će to upaliti jer prema podacima dostupnim borcima, Baghdadijev brat i sin njegovog zamjenika izveli su samoubilačke napade. Među samoubicama je i njegov rođak, koji se raznio u Iraku u aprilu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo