Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Milorad Dodik: BiH možda neće biti za 10 godina

Nemojte propustiti

Sindikat policije KS stao u odbranu kolega iz Zvorničke: Niko nema pravo na onakav odnos prema policiji

– Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na...

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza…!

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole...

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je da BiH ne predstavlja interes srpskog naroda i predviđa da je za 10 ili 15 godina moguće da ona neće ni postojati.

dodikDodik navodi da za tako nešto ne postoji volja dva od tri konstitutivna naroda.

On u intervjuu za Tanjug tvrdi da je međunarodna zajednica sve više umorna od očuvanja nečega što mnogi ne žele.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

“Srbi istinski nikada nisu prihvatali Bosnu. BiH poslije raspada Jugoslavije nije politički i istorijski interes srpskog naroda. Bosna nije doživjela sudbinu bivše Jugosdlavije jer je snažan međunarodni faktor želio da je očuva na jednoj iracionalnoj priči kako ste mogli da očuvate nešto što se zvalo Jugoslavija u malom, a niste mogli da očuvate veliku Jugoslaviju, a možete očuvati malu Jugoslaviju”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, jedini razlog što BiH nije doživjela sudbinu bivše Jugoslavije jeste to što međunarodni faktor i dalje istrajava na iracionalnoj tezi da je moguće očuvati nešto što su ranije zvali Jugoslavijom u malom, a da, pri tom, nisu mogli da očuvaju veliku Jugoslaviju.

“Naravno da treba da bude pomirenje i da ne treba da ulazimo u sukobe. Treba da živimo na ovom prostoru, ne može niko nikoga da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe. Oni moraju da imaju svoje, a mi imamo svoje, i samo je to način da živimo normalno jedni pored drugih”, kazao je Dodik.
Bošnjaci, prema njegovim riječima, prave grešku jer promovišući politiku da su najveće žrtve smatraju da imaju pravo na sve, pa i pravo na glupost i, umjesto da Hrvatima i Srbima ponude koncesije i tako pokušaju da stvore bazični konsenzus za postojanje BiH, oni sprovode politiku majorizacije i dominacije.
“Moja uloga je da spriječim da otpočnu procesi koji će za 10, 20 ili 50 godina dovestio do toga da Srbi ovdje budu marginalna manjina koja je majorizirana od strane druge nacionalne grupe”, rekao je Dodik.

BIH je, prema njegovom mišljenju, region zamrznutog sukoba gdje se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Dejtonski sporazum.

Prema njegovim riječima, RS, iako je nacionalni projekat, nije uperena ni protiv koga, a nacionalne manjine i grupe se u njoj osjećaju veoma slobodno, jer nema nijednog zakonskog i ustavnog ograničenja za njihove slobode.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih...

Možda vas zanima i ovo