Petak, 29 rujna, 2023

Milorad Dodik: BiH možda neće biti za 10 godina

Preporučeno

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je da BiH ne predstavlja interes srpskog naroda i predviđa da je za 10 ili 15 godina moguće da ona neće ni postojati.

dodikDodik navodi da za tako nešto ne postoji volja dva od tri konstitutivna naroda.

On u intervjuu za Tanjug tvrdi da je međunarodna zajednica sve više umorna od očuvanja nečega što mnogi ne žele.

“Srbi istinski nikada nisu prihvatali Bosnu. BiH poslije raspada Jugoslavije nije politički i istorijski interes srpskog naroda. Bosna nije doživjela sudbinu bivše Jugosdlavije jer je snažan međunarodni faktor želio da je očuva na jednoj iracionalnoj priči kako ste mogli da očuvate nešto što se zvalo Jugoslavija u malom, a niste mogli da očuvate veliku Jugoslaviju, a možete očuvati malu Jugoslaviju”, kaže Dodik.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

Prema njegovim riječima, jedini razlog što BiH nije doživjela sudbinu bivše Jugoslavije jeste to što međunarodni faktor i dalje istrajava na iracionalnoj tezi da je moguće očuvati nešto što su ranije zvali Jugoslavijom u malom, a da, pri tom, nisu mogli da očuvaju veliku Jugoslaviju.

“Naravno da treba da bude pomirenje i da ne treba da ulazimo u sukobe. Treba da živimo na ovom prostoru, ne može niko nikoga da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe. Oni moraju da imaju svoje, a mi imamo svoje, i samo je to način da živimo normalno jedni pored drugih”, kazao je Dodik.
Bošnjaci, prema njegovim riječima, prave grešku jer promovišući politiku da su najveće žrtve smatraju da imaju pravo na sve, pa i pravo na glupost i, umjesto da Hrvatima i Srbima ponude koncesije i tako pokušaju da stvore bazični konsenzus za postojanje BiH, oni sprovode politiku majorizacije i dominacije.
“Moja uloga je da spriječim da otpočnu procesi koji će za 10, 20 ili 50 godina dovestio do toga da Srbi ovdje budu marginalna manjina koja je majorizirana od strane druge nacionalne grupe”, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

BIH je, prema njegovom mišljenju, region zamrznutog sukoba gdje se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Dejtonski sporazum.

Prema njegovim riječima, RS, iako je nacionalni projekat, nije uperena ni protiv koga, a nacionalne manjine i grupe se u njoj osjećaju veoma slobodno, jer nema nijednog zakonskog i ustavnog ograničenja za njihove slobode.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

(Nezavisne novine)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo