Nedjelja, 18 travnja, 2021

Milorad Dodik: FBiH se opekla na respiratorima, ali opet hoće na isti način da nabave i vakcine, ako žele ja ću im probati to završiti

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Ne znam ko je Nikola Lakušić, ali on je slagao FBiH da može nabaviti vakcine i sada novim lažima pokušava da prikrije to, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka kojeg je održao sa predsjednikom DEMOS-a Nedeljkom Čubrilovićem.

– Niti ja znam ko je on, niti sam u tome učestvovao, niti imam potrebu da bilo šta objašnjavam, ali rekao sam javno, znajući kako idu procedure, da se to neće desiti, kao što se nije ni desilo. U FBiH je neki drugi problem, ali neću da govorim o tome. Volio bih da oni nabave svaki dan milion vakcina i da tu situaciju rješavaju. Ja nisam protiv toga. Međutim, postoje špekulanti koji obećavaju da mogu nabaviti. Opekla se FBiH kroz one respiratore. Nije im valjda to bilo dovoljno pa su krenuli opet da nabavljaju na takav način. Ne ide to tako, kazao je Dodik.

Dodao je kako je RS naručila i platila 1,1 milion doza vakcina, ali da isporuka traje sporo, te da bi naredne sedmice u RS trebalo doći novih 40.000 doza.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

– Mene zanima samo RS. Nikada nisam nijednim potezom načinio štete FBiH, kao što FBiH svaki dan, svaki sat, svaki minut i svaki sekund pokušava da napravi štetu RS. Ako me zamole da ja pokušam da nabavim vakcine nekim svojim vezama, ja ću pokušati. Neću išta obećavati, kao taj što je lako obećao i lako slagao, istakao je Dodik.

Ni ovu priliku nije propustio da govori o potrebi zatvaranja OHR-am ponavljajući kako takav stav ima i Rusija. Naglasio je kako se prilikom priča o imenovanju novog visokog predstavnika za mišljenje treba pitati i RS, kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma.

– Mislim da je od ključne važnosti to što smo se mi “pobunili”, ne dozvoljavajući da se više trpi praksa u kojoj nam stalno govore o poštivanju prava, pravne države, zakona, a oni su sve učinili da se ništa ne poštuje. Ni Aneks 10 se ne poštuje. Poštovao se samo u slučaju Carla Bildta. Nijedan drugi visoki predstavnik nije imenovan onako kako predviđa Aneks 10, a to je da strane potpisinice Dejtonskog sporazuma, a među njima i RS, treba da usaglase ime tog čovjeka, a on se samo potvrđuje na Savjetu bezbjednosti. Sve je drukčije bilo u slučaju ostalih visokih predstavnika, a Christian Schwartz Schilling nije čak ni potvrđen u Savjetu bezbjednosti, nego je samo bio predmet dogovora u okviru PIC-a, koji je izvan Dejtonskog sporazuma i nema ništa s tim. Onda oni nama pričaju kako treba da poštujemo zakone, što je jedan lažljivi pristup, po kojem misle da će ono što su visoki predstavnici učinili nezakonito, podržani Amerikom i Evropom, biti legalizovano kroz ustavne promjene koje sada traže, rekao je lider SNSD-a.

Sada već postaje uobičajeno da uz priču o zatvranju OHR-a obavezno spominje podjelu BiH.

– Držimo se i držaćemo se slova Daytona, u zemlji koja uopšte ne pokazuje da može da živi, zemlji koja je u opštoj krizi, rasuta i podijeljena, koja nije imala šanse ni kada je formirana, Dejtonskim sporazumom. jedino što je logično, 25 godina nakon toga, je da uđe u proces mirnog razlaza kako bi ljudi ovdje konačno mogli da dođu do predaha, do slobode i da konačno počnu da grade svoje živote onako kako žele, naglasio je Dodik u svojoj izjavi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo