Utorak, 18 siječnja, 2022

Milorad Dodik ide ka potpunoj neovisnosti: RS će povući sve pare iz zajedničkih institucija, pa mogu najavljivati apelacije Ustavnom sudu

Nemojte propustiti

Dodik je naveo da će RS donijeti zakone koji će potvrditi da je ovaj entitet vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je istakao kako on i bilo ko drugi iz RS-a ne žele nikakvu drugu BiH osim dejtonske.

– Bit će donesena odluka i rješenje da sudije i tužioce bira NSRS, a sav novac koji RS daje za zajedničke institucije, a to je oko 130 miliona eura, povući ćemo u RS, rekao je Dodik.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer Ustavni sud, kaže Dodik, nema pravo da utvrđuje vlasništvo, jer je to riješeno Dejtonskim sporazumom.

– Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta, istakao je Dodik.

Naveo je da će Srpska donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

– Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu, kaže Dodik.

Kada je riječ o primjedbama da RS nije u budžetu predvidjela novac za plate zaposlenih iz ovog entiteta u zajedničkim organima, Dodik je naglasio da Srpskoj za preuzimanje oko sedam hiljada zaposlenih, treba oko 130 miliona evra, prenosi RTRS.

– Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u Srpsku. Zar neko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji Srpska daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu, pojasnio je Dodik.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo