Subota, 18 rujna, 2021

Milorad Dodik ima novu nevjerovatnu teoriju: “Dolazak Schmidta uopšte nije slučajan. Prije godinu dana je ubačena Nijemica na mjesto jednog od sudija Ustavnog suda BiH”

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je je kazao da “dolazak Schmidt uopšte nije slučajan, posebno ako se zna da je na mjesto jednog od sudija Ustavnog suda BiH prije godinu dana ubačena Nijemica”.

– Ovdje je problem nametnuti zakon, a ovo oko genocida je nađeno da bismo se mi upecali na to i da bi mi branili jeste ili nije bio genocid – kazao je Dodik u Beogradu u završnom obraćanju na tribini “Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad BiH”.

Dodik je poručio da Christian Schmidt ne može biti visoki predstavnik u BiH, makar bio i najbolji čovjek na svijetu, jer je nelegalno izabran.

On je ukazao da dolazak Schmidt uopšte nije slučajan, posebno ako se zna da je na mjesto jednog od sudija Ustavnog suda BiH prije godinu dana ubačena Nijemica.

– Znači, pripremao se teren da dođe, ako se promakne i ako se izborimo nekako sa Schmidtom, onda dolazi Ustavni sud BiH – rekao je Dodik i dodao da je ranije visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nametnuo zakon da je nepoštovanje Ustavnog suda krivično djelo.

– Zašto je najviše visokih predstavnika u BiH bilo iz Njemačke i Austrije i šta će u BiH sudija Ustavnog suda iz Njemačke? Da pokriju ove odluke? Naravno, ja sam svjestan da nas čeka decenijska i duga borba – rekao je Dodik.

On je rekao da djelatnosti stranaca idu toliko daleko da “podzemno djeluju i šalju poruke – kada bi Dodik prihvatio Schmidta, odlazeća kancelarka bi posjetila Sarajevo”.

– To samo govori koliko oni nemaju pojma o situaciji – rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da “ako iko djeluje maligno u BiH, to su zapadnjaci, iako stalno nameću priču o nekom takozvanom ruskom uticaju”.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj ovakvih djelovanja je da se poništi karakter BiH.

– Zahtjev za unitarnom zemljom je zahtjev za centralizacijom, isključivo je vezan za činjenicu da se spriječi da ona ima karakter konfederacije. Ako ima karakter konfederacije, onda svaka konfederacija ima pravo na proces nultifikacije – rekao je Dodik.

On je naveo da se Narodna skupština Republike Srpske odredila o posljednjoj odluci Inzka i da će to svakako završiti na Ustavnom sudu Republike Srpske.

– Mi vjerujemo da će on potvrditi ovaj zakon da se poništava i zabranjuje primjena Inzkovog zakona na području Republike Srpske. A sad je tu odmjeravanje snaga i ovo je definitivno odmjeravanje snaga za nas. Ako mi podlegnemo tome i ako nam uhapse i odvode ljude, mi nemamo tamo više šta da čekamo. Ako se suprotstavimo, otvaramo proces koji neće biti brz, ali ga otvaramo – rekao je on.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo