Subota, 27 veljače, 2021

Milorad Dodik iz Beograda poručio Biseri Turković: “Koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao da ikonu niko ne potražuje”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Interpol naveo da niko ne potražuje ikonu Svetog Nikole, kao što nije bila potraživana ni na dan dolaska ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Istočno Sarajevo.

– Prije tri dana, u BiH je boravio ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, koji je rekao da nemaju dokaze da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturnog naslijeđa, ali ih boli što je data Rusima. Imate situaciju da ministar inostranih poslova BiH (Bisera Turković) insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, pa i ako je greška, izvinili bi se drugoj državi – rekao je novinarima Dodik.

On je istaknuo da postoje ljudi u BiH, kao što je Turkovićeva, koji su sve uveli u pravosudni proces.

– Ako niko ikonu ne potražuje, zašto se provodi istraga i u čemu je greška? Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao, a taj papir imamo, da ikona na dan dolaska Lavrova nije potraživana, kao što je ni sada niko ne traži – dodao je Dodik.

On je naveo da protiv njega u tužilaštvima ima više od 30 tužbi.

– Šta god progovorite, odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila, jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency International, koji je međunaroda organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji – rekao je Dodik.

Dodik je, također, rekao da svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu, nakon pobjede predsjednika SAD-a Joea Bidena, pokušavaju da naprave istu priču i kao ranije da satanizuju i okrive Srbe.

Dodik je ukazao da je osnovni cilj politički udariti na Republiku Srpsku i pokušati dodatno centralizovati BiH.

– Naravno, to će vrlo teško ići i to moraju da znaju. Zapad će na kraju morati da poštuje određene procedure. Veoma je važno da mi u Republici Srpskoj budemo okupljeni i snažni i da nastavimo one poslove koje smo radili na očuvanju, prije svega dejtonskog Ustava, Aneksa četiri, i u tom pogledu ne može biti nikakvih problema – rekao je Dodik.

On je rekao da osjeća i zna da predstoji težak period, ali isto tako da ne misli da će to biti uspješno, jer u Republici Srpskoj postoji tvrdo i jasno opredjeljenje.

– Razgovaramo argumentima – vratimo se Dejtonskom sporazumu, to što ste nakaradno uradili, mora biti popravljeno, a ako hoćete da BiH funkcioniše, onda se i mi moramo pitati – rekao je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik o 1. martu: U RS-u se neće slaviti, neka šalju tužioce na mene

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti. Tada se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom...

Možda vas zanima i ovo