Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Milorad Dodik javno priznao: Ne krijemo planove da radimo na tome da RS bude nezavisna država

Autor:N1

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je kazao kako “uvijek trebamo težiti miru, ali isto tako pamtiti i sva stradanja gdje god da su se desila”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je danas govorio o otcjepljenju RS te je izjavio danas povodom proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih “ne kriju planove da rade na tome da RS bude nezavisna država”.

“Ovdje smo se okupili da obilježimo svetomučenike jasenovačke, da im se posvetimo u molitvi, da se prisjetimo ogromnog stradanja koje je bilo nepotrebno. Stradalo je mnogo ljiud, djece i žena, koji su, samo zato što su pripadali jednoj vjeri i naciji, bili mučeničkom smrću ubijani i na taj način Srpska pravoslavna crkva je posvetila njima obilježavanje svetih mučenika jasenovačkih“, rekao je Dodik okupljenim novinarima.

Dodao je kako “uvijek trebamo težiti miru, ali isto tako pamtiti i sva stradanja gdje god da su se desila”.

“Ovo je mjesto strašnog stradanja i mi Srbi ovdje kada dolazimo, svjesni smo činjenice koliko je ljudi ovdje pobijeno, koliko je i Jevreja i Roma i drugih naroda i antifašista, kako su se nekada zvali, mučenički ubijeno“, istakao je Dodik.

“Važno je da mi danas nakon iskustva koje je Jugoslavija imala, a koja nije dala rezultat koji se očekivao i koja se raspala u prvom obračunu da gradimo dobre odnose. Mislimo da je Hrvatska kao država i hrvatski narod, i Srbija kao nezavisna država srpskog naroda, i Republika Srpska koju mi živimo kao našu državu apsolutno osnova da se na dugoročni način riješe gotovo svi problemi među nama i to je ono prema čemu treba da težimo“, poručio je član Predsjedništva BiH u Jasenovcu.

Istakao je kako su se okupili danas u Jasenovcu da se sjete stradanja iz 1941. godine.

“Da se sjetimo činjenice kada je ovih dana daleke ‘41. godine ovdje formirano jedno od najzloglasnijih mjesta ubijanja Srba koje je moglo da smisli ljudski um u okviru tadašnje Nezavisne države Hrvatske koja je imala ideologiju da jednu trećinu Srba pobije, jednu prekrsti i jednu raseli. To pripada na neki način tome vremenu i u svakom slučaju mislim da treba da gradimo dobre odnose između Hrvatske i srpskih država – RS i naravno Srbije“, naveo je Dodik.

Komentarisao je i obilježavanje “srpskog jedinstva”.

Rekao je kako će se taj dan obilježiti 15. septembra te da “niko ne bi trebao da ima išta protiv toga”.

“Mi gledamo Ujedinjene narode i vjerujemo da je srpski narod, kao i hrvatski narod, i svaki drugi veliki narod, zaslužuju da obilježavaju praznike i datume kako oni to misle. Mi do sad nismo imali taj praznik, sada ga imamo i u RS i u Srbiji i proslavljamo ga. Drago mi je što ćemo u srijedu imati skupštine i Srbije i RS i donijeti Zakon o zaštiti ćirilice. To nije upereno protiv nikoga, ali je naše pravo da to radimo“, komentarisao je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo