Četvrtak, 25 travnja, 2024

Milorad Dodik: Mislim da BiH nikada nije bila u većem glibu nego što je danas

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da, kada je u pitanju mehanizam koordinacije, moraju se potpuno uvažavati stavovi RS-a te da taj bh. entitet mora biti vidljiv na evropskom putu BiH.

Na stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, da deblokada evropskog puta i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) treba da budu riješeni paralelno i istovremeno, Dodik je ustvrdio da je činjenica da je neko već ‘ispregovarani’ aranžman s MMF-om doveo u pitanje nepotpisivanjem i da su od šest učesnika u procesu dva odbila da potpišu pismo namjere, govori da je riječ o ucjeni.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH usvojilo program rada: Prioritet refeorme na EU putu

-Evropski put ne može da bude na fonu toga da RS gubi svoje pozicije. Imamo jasan odnos prema mehanizmu koordinacije. Tamo ne može da se desi da odlučuju prisutni. Hipotetički se može desiti da neko iz RS-a ne bude prisutan, a da to bude valjana odluka. Naravno da ne može i to se mora promijeniti, kao i činjenica da predsjedavajući Vijeća ministara BiH predsjedava tijelima za koja nije nadležan – naveo je entitetski predsjednik.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

Kaže i da se evropske prakse moraju uvažiti i kod nas, pa “predstavnik ka Evropi ne mora da bude neko iz Vijeća ministara, već i neko iz entitetskih vlada, kako se dogovorimo i to je praksa koja postoji u složenim državama Evrope”.

Dodik je ocijenio da je BiH suočena s problemima u najvećem obimu dosad.

-Mislim da nikada nije bila u većem glibu nego što je danas – ustvrdio je.

Komentirajući to što je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991., Dodik je naveo “da se ovaj čin ne može posmatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca”.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

-Očigledno je da je jedna atmosfera kvazirehabilitacije zločinaca nad Srbima stvorena u Hrvatskoj i to je neprihvatljivo. Glavaš je dokazani zločinac i poništavanje presude može da služi na čast tog kvazipravosuđa, koje oslobađa zločince. Osuđujemo jednu takvu odluku i mislim da konačno moraju da se procesuiraju svi koji su činili zločine nad Srbima – ustvrdio je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas