Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Milorad Dodik na meti Tužilaštva RS: Član Predsjedništva BiH iznio je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova

Preporučeno

– Navodi koje je iznio član Predsjedništva BiH usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem – ističu u RJT.

Tužilaštvo Republike Srpske uputilo je žestok odgovor povodom navoda člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iznesenih na konferenciji za novinare, u kojima je govoreći o ubistvu načelnika Sektora Kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića, optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo Srpske za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela.

Član Predsjedništva BiH iznio je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela. Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera bezbjednosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva, saopšteno je iz Tužilaštva Republike Srpske.

Upravo se čita:  Novinarka iz RS-a upitala Konakovića i Nikšića da li su došli u Banju Luku da provociraju

Ističu da je po prvi put od osnivanja tužilaštava, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Tužilaštvo BiH sinhronizovano rade na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala, a upravo djelovanje organizovanih kriminalnih grupa imalo je za posljedicu lišavanje života načelnika Radenka Bašića.

– Ne postoji nijedan zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno. MUP Republike Srpske postupa po naredbama i radi pod nadzorom i u koordinaciji ova tri tužilaštva. Nijedna radnja pripadnika MUP- a Republike Srpske nije preduzeta, niti je dogovoren pravac djelovanja, a da o tome nisu upoznata sva tri tužilaštva, a sve u cilju otkrivanja i pronalaženja učinioca ovog krivičnog djela – navode iz Tužilaštva RS-a.

Upravo se čita:  Nešić negirao Dan državnosti BiH, pa isprozivao Trojku: Kako bi bilo da mi šetamo Sarajevom 9. januara?

– Navodi koje je iznio član Predsjedništva BiH usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem – ističu u RJT.

Informacije na koje se poziva član Predsjedništva BiH, a koje nisu tačne, očigledno kako ističu u Tužilaštvu Republike Srpske dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već iste plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona.

Upravo se čita:  Dodik o Helezovim tvrdnjama i dešavanjima u Banjoj Luci: Ovo i jest 99 posto Srbija

Tužilaštva će ostati dosljedna isključivo Ustavu i zakonima, nezavisna od politike i izvršne vlasti i neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilastva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo