Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Milorad Dodik na otvaranju mosta u Gradišci: Žao mi je što BiH traljavo ide na evropskom putu

Nemojte propustiti

– BiH može uspjeti samo uz domaći dogovor bez intervencionizma stranaca koji nameću zakone i slično – poručio je Dodik.

U Bosanskoj Gradišci jučer je svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima te da će sve to saobraćajno rasteretiti Gradišku i omogućiti razvoj ovih krajeva.

Dodik je rekao da je sretan što je ovaj projekat završen uprkos brojnim opstrukcijama i istakao da ovo pokazuje sposobnost RS-a.

– Naš cilj je da budemo dio evropske saobraćajne komunikacijske mreže kada je riječ o autoputevima. I to činimo – rekao je Dodik u obraćanju u Gradišci gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona eura, a doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi te privrednom razvoju.

On je rekao da je zahvalan i predstavnicima Hrvatske i EU da se ovaj most završi, te naveo da su u ovaj objekat uložena znatna sredstva RS-a.

– Žao mi je što u Hrvatskoj nisu završene pristupne saobraćajnice kada je riječ o ovom mostu da svečano otvorimo saobraćaj. Ali ovo je pobjeda koju smo ostvarili pokazujući sposobnost da možemo da pobijedimo razne izazove, izgradimo sebe i institucije, pa i mostove – naglasio je Dodik.

On je rekao da ovo pokazuje sposobnost RS; ali da mu je žao što BiH traljavo ide na evropskom putu, uz napomenu da EU često traži od BiH neostvarive zahtjeve.

– Otvaranje ovakvih mostova daje nadu da će njihovi graditelji biti dominantni, a ne oni koji ih ruše – istakao je Dodik.

On je rekao da je cilj RS dalja gradnja mreže autoputeva te da će narednih dana početi gradnja dionice autoputa od mosta na Rači do Bijeljine.

– To će početi u ponedjeljak kada su pripremni radovi, dok će 15. septembra radovi biti otvoreni zvanično. Naš cilj je da premrežimo autoputevima RS vlastitim sredstvima uz pomoć prijatelja – rekao je Dodik i doadao da mu je želja “da što više bude mostova, da u regionu stavimo tačku na sukobe i kažemo da hoćemo saradnju”.

– BiH može uspjeti samo uz domaći dogovor bez intervencionizma stranaca koji nameću zakone i slično – poručio je Dodik.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo