Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Milorad Dodik: ‘NATO je uslovno odobrio MAP za BiH još 2010. godine… Bili su korektni prema nama’

Nemojte propustiti

– Američki ambasador je rekao da taj program isključivo omogućava saradnju sa BiH, nikakav integracioni proces. Međutim, sad su se pojavili neki koji pokušavaju da objasne da je ovo neka podvala, ali vrijeme će najbolje pokazati – kazao je Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u ekskluzivnom intervjuu za O kanal govorio je o brojnim aktuelnim političkim pitanjima u zemlji.

Iz SDS-a su pozvali na održavanje hitne sjednice NSRS-a povodom informacije da je BiH učesnik MAP-a. Kako Vi to komentarišete?

– Fino je što sad Šarović pokazuje interes za Narodnu skupštinu. Prije dvije-tri godine je u Banjoj Luci rekao da ga ne zanimaju stavovi NSRS-a. Sad odjednom pokušava da vrati izgubljeno povjerenje kod naroda prevarom koja bi trebala da kaže “eto Narodna skupština je ta, kad vas ponovo zavedem, kad mi date glasove, onda ću vas ponovo izdati”, e to je njegova politika.

Inače, nemam ništa protiv da se održi ta hitna sjednica, poznata je procedura, treba 28 potpisa da se zakaže posebna sjednica. Ja predlažem da SNSD podrži održavanje takve sjednice. Previše je tih špekulacija. Nije sporno da je MAP uslovno odobrio NATO još 2010. godine u Talinu, na bazi kompromisa gotovo svih u Bosni i Hercegovini. Prije toga je čak i Rusija zatražila da pregovara o ulasku u NATO-savez. Poslije toga se sve promijenilo. Nama Srbima je i to bilo teško, jer je NATO bombardovao i ostavio ozbiljne posljedice po zdravlje čak i novorođene djece. Naprosto, konstelacija je bila takva, promijenili su se odnosi, Srbija je ušla u proces neutralnosti. Mi smatramo da mi ne treba da budemo dio NATO-saveza, ukoliko to nije i Srbija. Odbili smo da podržimo godišnji nacionalni plan, koji nije donesen, nego je donesen plan nekih reformi. Američki ambasador je rekao da taj program isključivo omogućava saradnju sa BiH, nikakav integracioni proces. Međutim, sad su se pojavili neki koji pokušavaju da objasne da je ovo neka podvala, ali vrijeme će najbolje pokazati. Što se tiče dokumenta, prvi put jasno i precizno piše da ovo ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u i da će za eventualno članstvo biti potrebne nove odluke Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH. I Komšić kada o ovome priča, pokušava da predstavi da je napravio neki uspjeh, a nije napravio nikakav uspjeh.

Da li će Program reformi biti proveden?

– Vidjet ćemo, ima mnogo stvari za koje treba postići kompromis. Tamo piše da se smanji broj vojnika u BiH, ja smatram da to treba učiniti. Piše da ostanemo u mirovnim misijama, i mi smo već prisutni tamo. Mi smo se rukovodili sporazumom koji ima Srbija sa NATO-om, gotovo identičan tekst, samo različita imena država. Više u IPAP-u ima obaveza Srbije nego što ih BiH ima u Planu reformi. Tamo je izbačena namjeravana reforma policije i mnogo čega drugog. Moram reći da je NATO bio korektan u tom pogledu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo