Srijeda, 12 svibnja, 2021

Milorad Dodik: Neću dozvoliti da Srbi ratuju, pa ni za RS, zato čekam trenutak za mirni raspad BiH

Nemojte propustiti

Ponovio je njegove od ranije poznate stavove kako je BiH nefukcionalna, neuspješna i nedorečena država, za koju je najbolje da se raspadne, izostavljajući pri tome da napomene koliko su on lično i njegove stranačke kolege doprinijele stanju u kojem se BiH nalazi.

Željko Komšić je bio nekorerktan kada je otvoreno govorio o nekim imenima, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj pres konferenciji. Ova tvrdnja se, kako je pojasnio, odnosila na posjetu slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, kada je pitao članove Predsjedništva BiH da li je moguć miran razlaz, te da je od Komšića i Šefika Džaferovića dobio negativan, a od Milorada Dodika pozitivan odgovor.

-To nije bio jedini slučaj kada smo govorili o tom pitanju. O njemu smo govorili i sa drugim zvaničnicima. Šta je želio postići Komšić ovim javnim iznošenjem imena? Možda je želio da zaprijeti nekome da se o ovom pitanju ne smije govoriti, jer će on onda napasti putem medija. Ovo pitanje više neće biti tabu i o njemu se sve više govori, kazao je Dodik.

Naglasio je kako su Komšić i Džaferović u javnost BiH ponovo donijeli riječ rat.

– Komšić govori o nekakvoj vojsci. Kakve je on vojske vrhovni zapovjednik? O kakvoj vojsci u BiH govorimo? Osim možda o vojnom krilu SDA, za koje znamo da postoji, ali oni nemaju nikakav kapacitet. Ja nikada neću dozvoliti da Srbi ratuju, pa ni za RS. Zbog toga čekamo da dođe trenutak za mirni razlaz, kazao je Dodik.

Ponovio je njegove od ranije poznate stavove kako je BiH nefukcionalna, neuspješna i nedorečena država, za koju je najbolje da se raspadne, izostavljajući pri tome da napomene koliko su on lično i njegove stranačke kolege doprinijele stanju u kojem se BiH nalazi.

– Ja sam za to da se pokrene dijalog, na osnovu Dejtonskog sporazuma, o budućnosti BiH. Međutim, ako nema dijaloga, ako s druge strane vlada šutnja, onda je bolje da se raziđemo, dodao je Dodik, napominjući kako je za njega jedina mogućnost opstanka BiH to da bude uređena na principu državne zajednice.

Istakao je i kako slabi interes građana za članstvo u EU.

– Vidsimo da je sada glavna tema u EU ko će biti nasljednik Angele Merkel, a ne proširenje na zapadni Balkan. Zbog tog slabljenja evropske perspektive, slabi i entuzijazam prema članstvu u Evropskoj uniji. Za to je kriva upravo EU, napomenuo je Dodik.

S druge strane, istakao je kako ni Evropa, kao ni SAD ne znaju šta bi sa BiH, odnosno kako bi trebala biti uređena, da li bi i do kada u našoj zemlji trebao ostati visoki predstavnik, kao i strane sudije Ustavnog suda BiH.

– Postoji jedna stvar oko koje se slažem sa ovim evropskim predstavnicima, a to je da ako ne bude BiH neće biti ni entiteta. To je tačno, jer tada će biti nezavisne države, a ne entiteti, naglasio je Dodik.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u BiH napomenuo je kako je RS trenutno izvan tog procesa, dok se Bošnjaci i Hrvati ne dogovore o provedbi presude “Sejdić i Finci”.

– Vidim da sada stranci insistiraju da u komisiji za pripremu izmjena Izbornog zakona budu i predstavnici Centralne izborne komisije. Dok sam ja tu to se neće desiti. Za nas je CIK nelegalno imenovana i naš je uslov za učešće u priči o izmjenama Izbornog zakona da ne budu predstavnici CIK-a, rekao je Dodik.

Najavio je i da će Predsjedništvo BiH sutra usvojiti budžet, te ga uputiti Parlamentu na konačno potvrđivanje. Napomenuo je kako mu je drago što jhe u budžetu predviđen 21 milion maraka kao pomoć za prevladavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Član Predsjedništva BiH je znatan dio svoj obraćanja posvetio epidemiološkoj situaciji i procesu vakcinisanja u RS-u. Naglasio je kako će on u četvrtak od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića preuzeti još 20.000 doza vakcina. Dodao je i kako je RS do sada, kroz program Sputnik, kao i program Covax, rezervisala oko 770.hiljada vakccina, odnosno oko 1,5 miliona doza.

Podržao je i inicijativu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića o skidanju tabli sa Vijećnice i iz ulice Ferhadija, kao i za izmjenu naziva ulica u Sarajevu.

Govoreći o zahtjevu visokog predstacvnika Valentina Inzkla za oduzimanje priznanja ratnim zločincima, kazao je kako on nema ništa s tim, jer zahtjev nije upućen njemu, nego predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću. Dodoao je i kako je Inzko blefer koji nema kapaciteta da postavlja bilo kakve uslove, te da je pitanje odlikovanja i prizanja stvar institucija RS-a u koje niko ne treba da se miješa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo