Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Milorad Dodik: Nema povlačenja iz Vijeća ministara BiH, OHR i Ustavni sud BiH rade protiv Republike Srpske

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da je na sjednici razgovarano o migrantskoj krizi, te da je Izvršni komitet SNSD-a odbio mogućnost da Oružane snage BiH budu angažovane na granici prema Srbiji i Crnoj Gori jer to ne bi doprinijelo rješavanju krize.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da su OHR i Ustavni sud BiH dio paketa protiv Republike Srpske s ciljem njene degradacije.

“To je višegodišnja podmukla aktivnost usmjerena prema Republici Srpskoj s ciljem da se uruše njene dejtonske pozicije. Situacija u BiH ostaje složena jer njenom rješavanju ne doprinosi ni međunarodna zajednica koja podržava bošnjačka opredjeljenja i ne dozvoljava odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

On je istakao da su takve stavove mogli da čuju i od predstavnika američke administracije i EU.

“Naše pitanje je zašto strane sudije ne mogu da budu zamijenjene domaćim u ovom trenutku. Godinama unazad se može primijetiti politika koja je koordinisana između OHR-a, Ustavnog suda, međunarodne zajednice i bošnjačke strane koja podržava ovakav rad Ustavnog suda. To će trajati i tu vidimo jedini razlog zašto smatraju da nije vrijeme da se sada mijenjaju sudije Ustavnog suda”, rekao je Dodik, piše Srna.

On je poručio da Izvršni komitet SNSD-a ostaje čvrsto pri poštivanju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske usvojenih 14. februara koji se tiču potrebe da bude podržan Dejtonski sporazum, pristupljeno realizaciji Aneksa 2 Dejtonskog sporazuma na čemu nema nikakvih aktivnosti iako je iz Republike Srpske pokrenuta inicijativa, te da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obustave donošenje odluka o bilo kojem pitanju koje se tiče rada organa na nivou BiH.

On je naglasio da je na sjednici razgovarano o migrantskoj krizi, te da je Izvršni komitet SNSD-a odbio mogućnost da Oružane snage BiH budu angažovane na granici prema Srbiji i Crnoj Gori jer to ne bi doprinijelo rješavanju krize.

“To ne bi spriječilo negativan uticaj migrantske krize, nego bi to bila isprazna manifestacija u kojoj bi granica prema Srbiji bila ojačana kao što žele određeni krugovi u Sarajevu. Još nijedna zemlja u okruženju nije donijela odluku o angažovanju Oružanih snaga”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, EU je promijenila svoju politiku i ukinula politiku otvorenih granica i pristupa svojoj teritoriji.

“Podržavamo opredjeljenje da nema pravljenja centara za migrante u Srpskoj i ostaćemo dosljedni u primjeni ranije utvrđene politike”, istakao je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a smatra, dodao je on, da treba kreirati operativni plan Vlade i svih organa Srpske kako bi na najbolji način dali odgovor na migrantsku krizu sa primarnim ciljem da bude garantovana bezbjednost ljudi na rutama kojima prolaze migranti upotrebom rigoroznih zakonskih mjera kojima raspolaže policija.

Govoreći o pojavi virusa korona u Srpskoj, lider SNSD-a je rekao da Izvršni komitet podržava mjere koje su preduzele zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj s ciljem hitnog reagovanja.

“Naši organi su preduzeli adekvatne mjere. Podržavamo i rad humanitarnih organizacija koje su uključene, kao i ponašanje građana Srpske koji razumiju problem i doprinose njegovom rješavanju”, kaže Dodik.

Dodik je rekao da je podržana inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske za donošenje novog poslovnika o radu parlamenta kako bi bilo više reda u radu Narodne skupštine, spriječene zloupotrebe i vraćen dignitet toj zakonodavnoj instituciji.

“Za svaku tačku dnevnog reda treba utvrditi tačan termin za početak rasprave kako bi građani mogli da se orijentišu na ono što im je interesantno, a ne da ih česte zloupotrebe procedure u Narodnoj skupštini dovode u poziciju da to ne mogu da dočekaju”, pojasnio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naglasio da u narednih tri do pet dana očekuju izjašnjenje predsjednika Gradskog odbora SDS-a Bijeljina Miće Mićića u vezi sa postignutim sporazumom o zajedničkom djelovanju u Bijeljini.

“Mi nismo razgovarali ni sa kim iz rukovodstva SDS-a predvođenog /Mirkom/ Šarovićem, niti nas to zanima. Ne tražimo nikakvu koaliciju i odbijamo svaku vrstu saradnje jer oni koji su dio Šarovićeve politike vode izdjaničku politiku prema Srpskoj. Mićić pokazuje interes da radi za dobrobit Bijeljine i smatramo da bismo trebali da budemo dio tih napora”, rekao je Dodik.

On je rekao da za SNSD nisu obavezujući zaključci Predsjedništva SDS-a u vezi sa sporazumom sa Mićićem, ali da moraju znati da li su obavezujući za Mićića i njegove saradnike.

“Ukoliko njihov stav bude da se pridržavaju zaključaka Predsjedništva SDS-a mi ćemo to ispoštovati, ali ćemo reagovati veoma pozitivno ukoliko njihovi zaključci budu išli ka potrebi naše saradnje”, poručio je Dodik

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo