Srijeda, 21 travnja, 2021

Milorad Dodik o pismu američkog državnog sekretara: “Nema nikakve šanse da se promijeni bilo šta na štetu Republike Srpske. Blinken jasno kaže da ne postoji ‘Dayton dva'”

Autor:RTRS

Nemojte propustiti

U pismu članovima Predsjedništva BiH američki državni sekretar Anthony Blinken izjavio je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrste temelje na kojima je moguće graditi BiH te istaknuo da se raduje saradnji s vlastima u BiH kako bi “produbili partnerstvo i pronašli zajedničke interese”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je američki državni sekretar Anthony Blinken u pismu članovima Predsjedništva jasno rekao da nema priče o “Daytonu dva”, za koji su bošnjački političari rekli, odnosno očekivali da će neko nametnuti nešto u BiH.

“Rečeno je da Sjedinjene Države ili Zapad neće ništa promijeniti, ali da bi to trebali učiniti lideri u BiH, što je i logično”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Ocijenio je da je bošnjačka strana “pobijedila za nos”, jer iluzorno očekuje da će neko učiniti nešto za njih u BiH.

“Pozivam ih na razgovor i postizanje održivog dogovora koji će biti u interesu svih, a ne da odgađanjem rješavanja problema pokušavaju što lošije predstaviti situaciju”, rekao je Dodik.

Naglasio je da u BiH nema šanse da se išta promijeni na štetu RS-a i da ne postoji mogućnost prenošenja nadležnosti na nivo BiH.

“Tema je, kako vratiti ukradene nadležnosti u RS. Problem u FBiH rješava se preko RS-a, što je nedopustivo”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da RS ima stav o rješavanju pitanja “Sejdić – Finci”, a to je da se oni dogovore u FBiH.

“Nisu u stanju da to riješe. Kada se dogovore kako odabrati bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, vidjet ćemo šta treba promijeniti u Izbornom zakonu BiH”, zaključio je Dodik.

U pismu članovima Predsjedništva BiH američki državni sekretar Anthony Blinken izjavio je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrste temelje na kojima je moguće graditi BiH te istaknuo da se raduje saradnji s vlastima u BiH kako bi “produbili partnerstvo i pronašli zajedničke interese”.

“Znam da postoje ljudi u BiH koji, umjesto na hitnost, pozivaju na strpljenje, uključujući i one koji vjeruju da Sjedinjene Države i evropski partneri pripremaju ‘Dayton dva’ kako bi bitno promijenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli neuspjeh reformskih pokušaja u BiH zbog činjenice da se previše pokušavalo odjednom”, istaknuo je Blinken.

U pismu je naveo da Sjedinjene Države smatraju da bi se trebale usredotočiti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i vladavina zakona reformi kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i poboljšao integritet pravosuđa, smanjila korupcija i poboljšao ekonomski oporavak i vraćanje povjerenja građana, piše RTRS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo