Srijeda, 6 srpnja, 2022

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni”, kazao je Dodik

Predsjedavajući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici, već je to isključivo Vijeće sigurnosti UN-a te da to ozbiljna država kakva je Njemačka, zna.

Dodik je za agenciju Srna ocijenio da političar formata Christiana Schmidta zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i da će izbjeći “avanturizam nelegalnim dolaskom u BiH”.

“Rečenicu da mu na raspolaganju stoje izvršna ovlaštenja, koju je izgovorio pred njemačkim parlamentom, vidim kao neupućenost u mandat i ovlaštenja institucije visokog predstavnika onako kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, istaknuo je Dodik na pitanje da prokometnariše Schmidtovu izjavu da će 1. augusta stupiti na dužnost i da su mu na raspolaganju ovlaštenja OHR-a, koja su i dalje potrebna BiH.

Dodik je naglasio da i dalje smatra da je “vrijeme međunarodnog intervencionizma na način kako je dio međunarodne zajednice tretirao BiH – prošlost i da je davno bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima.”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni. Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja građanskog rata ako je jedini vid pomoći BiH namjesnik, i to nametnut mimo svih procedura i pravila, neka se zapitaju svi, posebno oni koji oduševljeno dočekuju protektora, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve”, istaknuo je Dodik.

On je rekao i to da, ako EU od BiH očekuje da bude pravna i uređena država, ne bi smjela da na nepravan način više interveniše u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komentator FIBA-e progovorio bosanski poslije Musine trojke za pobjedu

Drama košarkaške završnice oduševila je komentatora FIBA-e koji je poslije trice Muse progovorio bosanski Košarkaška reprezentacije Bosne i Hercegovine u...

Možda vas zanima i ovo