Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Milorad Dodik opet Bošnjake naziva muslimanima, a bh. prijestonicu “muslimanskim” Sarajevom: Ako se kriza ne riješi, RS će ići ka izlazu

Nemojte propustiti

Ono što mu je posebno zasmetalo je što, kako govori, musklimani nemaju dobar odnos sa rukovodstvom Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rusije…

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik održao je danas pres konferencijuu Istočnom Sarajevu. Tema, kako je kazao, nije današnja sjednica Predsjedništva BiH, nego cjelokupna situacija u zemlji.

Međutim, ono što se moglo čuti tokom čitavog obraćanja je da najbrojniji narod u BiH Bošnjake nije nazivao njihovim imenom, nego je koristio termin 2muslimani”, a bh. prijestonicu “federalno” ili “muslimansko” Sarajevo, u zavisnosti kako mu u tom trenutku padne na pamet.

Za cjelokupnu situaciju u BiH okrivio je, kako je on rekao, “muslimansko rukovodstvo”, što po njemu uključuje Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, ali i Željku Komšića. Prema njegovim riječima, stanje u BiH je dovedeno do apsurda, jer muslimani ne žele da se poštuju UStav i Dejtonski sporazum, za razliku od njega, koji brani BiH.

– Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi bi da im aplaudiramo, kazao je Dodik.

Ono što mu je posebno zasmetalo je što, kako govori, musklimani nemaju dobar odnos sa rukovodstvom Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rusije…

– Gdje se god pojavi neko sa svojim stavom, koji ne korenspondira sa stavom muslimanskog Sarajeva, on je stavljen na stub srama i sa njim se obračunava na gotovo na neprimjeran način. Gotovo da ne možete stići odgovoriti na sve te ogavne izjave o ljudima, istakao je Dodik.

Za OSA BiH je kazao kako se nalazi pod “muslimanskom kontrolom”, te da “u šaci drži” Sud i Tužilaštvo BiH, koji rade po nalogu obavještajaca iz “muslimanskog” Sarajeva. Zbog toga će RS poduzeti određene korake o kojima će, kako je dodao, govoriti narednih dana.

I ovu priliku je iskoristio za uvrede na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta, nazivajući ga “turistom” kojeg je neko doveo za ruku iz Dubrovnika i rekao mu da dodnosi odluke. Pozvao je i EU da se razgovara o BiH, ali isključivo o onome što stoji u Dejtonskom sporazumu.

– Ovo je trenutak kada BiH mora tačno da zna šta ima pravo da radi, a šta ne smije da radi. Ako se ova kriza ne razriješi, moguć je raspad BiH i Republika Srpska će krenuti ka izlazu iz BiH. To niko neće moći spriječiti, rekao je lider SNSD-a.

U toku svog obraćanja pozvao je stanovnike RS-a da na dan RS-a okače zastave na kuće i tako obilježe ovaj neustavni praznik.

Cijelu pres konferenciju možete pogledati u videu.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo