Srijeda, 6 srpnja, 2022

Milorad Dodik: Pitat ću Erdogana da li Turska podržava samo jedan narod u Bosni i Hercegovini, ili se zalaže za konstitutivnost sva tri naroda

Nemojte propustiti

Dodik je istakao da je na Samitu jasno rekao da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo, te da se taj problem jedino može riješti dijalogom Beograda i Prištine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na današnjem Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Turskoj, da BiH ima status protektorata međunarodne zajednice i upitao kako kao takva može da se kreće ka evropskim integracijama.

Dodik je rekao da odgovora na to pitanje nije bilo.

On je istakao da će turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na današnjem sastanku upitati da li Turska kao članica Savjeta za implementaciju mira podržava isključivo jedan narod ili se zalaže za konstitutivnost sva tri naroda u BiH.

Dodik je naveo da je na Samitu razgovarano o temama vezanim za pandemiju, odnosno postpandemijski period u kojem se traži rješenje na koji način krenuti dalje i šta učiniti u oblasti ekonomije.

Dodao je da je tema bila i dijalog Beograda i Prištine, kao i inicijativa “mali Schengen”.

Dodik je istakao da je na Samitu jasno rekao da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo, te da se taj problem jedino može riješti dijalogom Beograda i Prištine.

– Pozvao sam na potrebu da se ‘mini Schengen’ operativno razradi i da se omogući brži protok ljudi i roba – rekao je Dodik za RTRS.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i članovi Željko Komšić i Šefik Džafeorvić borave u posjeti Turskoj gdje učestvuju na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, a potom će učestovati i na Antalija diplomatskom forumu. Biće održan i sastanak sa turskim predsjednikom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kako se “gule” građani: Kupovinom dizela za 100 KM, državi dajemo čak 38 KM

“Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definisanu zakonsku namjenu što znači da ulazi u budžet i...

Možda vas zanima i ovo