Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Milorad Dodik ponovo prijeti: Ako nam budete otimali imovinu, razbili ste BiH. Mi u toj BiH nećemo biti

Autor:N1

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je naveo da EU nije jedini i put bez alternative, te dodao da Unijom ne upravljaju političari u Briselu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će novim zakonom o nepokretnoj imovini “Republika Srpska vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH, istakavši da je to pitanje riješeno jer, prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada entitetima”.

“Ako nam budete otimali imovinu, razbili ste BiH. Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Savjetu ministara o tom pitanju jer je to pitanje riješeno“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Osvrnuvši se na raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je naveo da “nijedan sud na svijetu ne donosi privremenu mjeru, te poručio da niko neće oteti imovinu Srpske”.

“Pokušali smo da se prilagodimo ranijoj presudi. Mislili smo da je to dovoljno. Vratićemo svu imovinu u nadležnost Republike Srpske u sljedećem zakonu koji će biti na dnevnom redu“, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je ranije pokrenuta priča o vojnoj, odnosno perspektivnoj vojnoj imovini i da pojedini s razlogom insistiraju na pitanju imovine Srpske.

“Odvojićemo Republiku Srpsku ako nam pokušate oteti imovinu. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bi ostavili“, poručio je predsjednik Srpske.

Govoreći o pristupanju EU i postavljenih 14 prioriteta, Dodik je kao ključno izdvojio funkcionisanje Ustavnog suda BiH “u kojem sjede strane sudije”, ali i pitanje, kako ga je nazvao, “lažnog visokog predstavnika”.

“Na sva pitanja daćemo naše odgovore i oni će biti jasni. Odbijamo bilo kakvu centralizaciju BiH po bilo kojem pitanju. Neće se desiti centralizacija BiH”, ponovio je Dodik.

On je istakao da neće pristati na pojedinačne razgovore, jer bi se moglo desiti da u tom slučaju ostanu neriješena navedena dva važna pitanja za Republiku Srpsku.

Dodik je naveo da EU nije jedini i put bez alternative, te dodao da Unijom ne upravljaju političari u Briselu.

On je istakao da je upitna sudbina EU, odnosno “da će se raspasti nakon povlačenja SAD iz Evrope”.

“Još uvijek smo na priči o evropskom putu, ali nismo na NATO putu i nikada nećemo biti. NATO je odbrambeni savez, nije napadački, kao što je napao nas u dva navrata i bacao osiromašeni uranijum. Zbog toga nećemo biti članica, jer ste ubijali našu djecu koja još nisu rođena. To znači da ste imali nešto istorijski protiv ovog naroda“, istakao je Dodik.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo