Utorak, 17 svibnja, 2022

Milorad Dodik postavio novi uslov za povratak u bh. institucije: Kazna zatvora za korištenje termina “genocidan”, Izetbegović je zarobljen u svojim razmišljanjima

Nemojte propustiti

– I dalje smatramo da je neprihvatljivo da se nametne zakon, ali oko toga očito ne možemo voditi dijalog.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentarisao je danas navode o povratku srpskih političkih predstavnika u državne institucije BiH.

On je, tom prilikom, postavio novi uslov za povratak u bh. institucije, kazavši da će se prije toga morati usvojiti zakon prema kojem će se zatvorom do pet godina kažnjavati osoba koja entitete ili državu nazove genocidnim.

– Republika Srpska će predložiti zakon u kome će se tražiti da se kazni svako onaj ko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko Distrikt ili kantone, institucionalni subjekt, nazove genocidnim ili bilo kojim drugim imenom, da se zapriječi kazna zatvorom, kao i ako se određena grupa bilo koja, pa i nacionalna, kao što su Srbi, Bošnjaci, Hrvati, nazovi genocidnim da se zapriječi kazna zatvorom do pet godina i ako taj zakon prihvate naši partneri u Parlamentarnoj skupštini, mi smo spremni da učestvujemo u radu. I dalje smatramo da je neprihvatljivo da se nametne zakon, ali oko toga očito ne možemo voditi dijalog. Dakle mi predlažemo jedan novi zakon koji će donekle razriješiti ovu situaciju, a i dalje ostaje problem nametanja i kvalifikacija koje su tamo date, rekao je Dodik.

Govoreći o pozivu za obraćanje Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u NSRS-u, kazao je da političari iz RS-a žele razgovarati o aktuelnoj situaciji.

Konstatovao je da je lider SDA taj poziv odbio “kao što sve odbija”.

– Idemo ka tome da se održi Narodna skupština, to će biti 1. februara, na njoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji. Mi smo naše domaćine ovdje, uslovno rečeno obavijestili o tome. Pozvali smo Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate NSRS sa svojim stavovima i viđenjima kako da se razvija politički proces u BiH. Na tom sastanku će biti predstavnici svih parlamentarnih političkih partija i njihovi predsjednici, mislili smo da treba da obavimo tu debatu. To je jedinstvena prilika i to treba prepoznati na taj način da se upravo taj dijalog vodi. Nažalost, Izetbegović je to već odbio kao što sve odbija, on je zarobljen i zakovan u svojim razmišljanjima, ja sam spreman na bilo kom mjestu da razgovaram s bilo kim, kazao je on.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Gorio pogon za proizvodnju peleta u Prijedoru: “Peti požar pilane kod istog vlasnika na različitim lokacijama”

Za sada nema informacija o visini štete kao ni uzrocima koji su doveli do požara. Prijedorski vatrogasci gasili su juče...

Možda vas zanima i ovo