Subota, 21 svibnja, 2022

Milorad Dodik povlači ručnu

Nemojte propustiti

Dodik je izjavio da će Nijemcima biti dat rok od šest mjeseci za odluku o projektu Vjetroparka “Hrgud”, a ako ne budu htjeli da ga nastave, taj projekat će biti dat Kinezima.

Milorad Dodik, lider SNSD-a u intervjuu za beogradski list “Politika” govorio je i o potezima koji su se ranije najavljivali u Narodnoj skupštini RS, a to su vraćanje nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo entiteta RS.

“Njemačka traži da poništimo zaključke koje smo o tome donijeli, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska, indirektni porezi jer znaju da je postojanje tog dokumenta za nas obaveza, koju ćemo mi sprovesti. Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo. Zbog konstelacije odnosa bilo bi glupo da nekome bodemo oči. Okolnosti za našu borbu bile su povoljnije do ove situacije u svijetu. Oni sada ubrzavaju priču protiv RS, računajući da su za vreme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da s nekim pitanjima treba malo sačekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smijeli ni učestvovati u donošenju djelimično sprovedenih zaključaka”, izjavio je Milorad Dodik za Politiku.

Izjavio je da će Nijemcima biti dat rok od šest mjeseci za odluku o projektu Vjetroparka “Hrgud”, a ako ne budu htjeli da ga nastave, taj projekat će biti dat Kinezima.

“Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark ‘Hrgud’ u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubićemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje sankcije od Njemačke, nakon Amerike i Velike Britanije, koja ga optužuje da je u dosluhu sa Moskvom, Dodik je rekao da služi isključivo Republici Srpskoj i srpskom narodu, te da bi bio protiv kada bi Moskva nešto preduzela ili tražila od Srpske bilo šta protiv srpskih interesa.

Dodik je rekao da će suspendovati sve britanske i njemačke projekte u Republici Srpskoj.

“Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele”, rekao je Dodik.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ove godine veće cijene i na bh. moru: Skuplji hoteli i privatni smještaj

Poznati neumski hotelijer Dalibor Dado Krešić kaže da, uprkos enormnim poskupljenjima, nema osnova za rast cijena veći od 10...

Možda vas zanima i ovo